20-21 sierpnia br. na Stadionie Miejskim w Piszu odbyła się impreza „Leśne Smaki”, zwana najsmaczniejszym wydarzeniem na Mazurach. Konkurs kulinarny pod tym samym hasłem, poprowadzili Karol Okrasa, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz Ireneusz Bieleninik.
Celem konkursu kulinarnego pod tytułem „Leśne Smaki” było stworzenie kulinarnego produktu regionalnego z wykorzystaniem zasobów flory i fauny lokalnych lasów. Miasto otacza bowiem Puszcza Piska, która jest największym kompleksem leśnym Krainy Wielkich Jezior Mazurskich. Konkurs odbył się w dwóch kategoriach: potrawy wykonane na miejscu (uczestnicy przyrządzali potrawy na miejscu) i potrawy gotowe (uczestnicy przywieźli gotowe potrawy).
W kategorii potrawy wykonane na miejscu główną nagrodę otrzymali:
– Restauracja Baszta – Sandacz w sosie leśnym
– Gospoda U Kaczorka w Krzyżach – Babka ziemniaczana w sosie kurkowym
– Bar Pod Sosnami w Wiartlu – Lin w sosie śmietanowym z kurkami
W kategorii potrawy gotowe decyzją publiczności zwyciężyli:
– Piekarnia BIGDA w Piszu (Jagodzianki)
– Restauracja Remiza w Zdorach (Zawijańce)
W programie nie zabrakło także pokazu kulinarnego Karola Okrasy. Mistrz przyrządził łososia z sosem kurkowo-orzechowym i królika z sosem jeżynowym i jabłkowym.
Bardzo atrakcyjnym punktem „Leśnych Smaków” okazało się wielkie gotowanie zupy grzybowej, której powstało około 1500 litrów. W ramach imprezy przewidziany był także blok zabaw dla dzieci. Mieszkańcy i turyści mieli okazję popływać statkiem i przejechać się bryczkami. Zaś zwieńczeniem atrakcji były koncerty zespołów: Bajm, Leszcze, Bracia, Perfekt, Ania Wyszkoni i Blenders.
Impreza odbyła się w ramach projektu “Leśne Smaki — Pisz 2011”. Projekt jest dofinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury na lata 2007-2013.