Les Chefs en Or zbliża się wielkimi krokami. Prezentujemy zasady konkursu

Wydarzenia

Les Chefs en Or zbliża się wielkimi krokami. Prezentujemy zasady konkursu

31 października 2018

Do finału konkursu Les Chefs en Or pozostało 13 dni!  Poprzednio zaprezentowaliśmy polskich finalistów w kategorii Uczeń i Profesjonalista. Dla nich najbliższe dwa tygodnie oznaczają intensywny czas poświęcony treningom w niedawno otwartym Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Nadeszła pora, aby przyjrzeć się bliżej zasadom jednego z najważniejszych konkursów w Europie.

Les Chefs en Or to jeden z trzech najważniejszych konkursów kulinarnych we Francji. To także trzecia edycja paryskiego finału, odbywająca się podczas targów Equip Hotel poświęconych hotelarstwu i gastronomii. Każdy z siedmiu krajów, w których działa grupa Transgourmet wysyła na konkurs  jednego zawodowego kucharza, jednego ucznia i dwóch jurorów. Największym wyzwaniem dla uczestników jest limit czasowy. Regulaminowe trzy godziny muszą wystarczyć na przygotowania dziewięciu, perfekcyjnie zaaranżowanych talerzy. Dodatkowym utrudnieniem dla kucharzy występujących w kategorii Uczeń jest fakt, że do rywalizacji przystępują samodzielnie, a pomocnika losują tuż przed samym konkursem, nie znając wcześniej jego doświadczenia i kompetencji.

Siedmioosobowe Jury degustacyjne pod przewodnictwem Thierry Marxa będzie próbować potraw i oceniać je pod względem smaku i sposobu podania. Pozostałych siedmiu reprezentantów to jury techniczne, które czuwa nad profesjonalizmem pracy rywalizujących kucharzy i ich umiejętnościami technicznymi. W tym roku, wśród polskich członków jury zasiądzie Jarosław Uściński, Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Karol Lisiński, Manager Instytutu Kulinarnego.