Do finału konkursu Les Chefs en Or pozostało 13 dni! Poprzednio zaprezentowaliśmy polskich finalistów w kategorii Uczeń i Profesjonalista. Dla nich najbliższe dwa tygodnie oznaczają intensywny czas poświęcony treningom w niedawno otwartym Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Nadeszła pora, aby przyjrzeć się bliżej zasadom jednego z najważniejszych konkursów w Europie.
Les Chefs en Or to jeden z trzech najważniejszych konkursów kulinarnych we Francji. To także trzecia edycja paryskiego finału, odbywająca się podczas targów Equip Hotel poświęconych hotelarstwu i gastronomii. Każdy z siedmiu krajów, w których działa grupa Transgourmet wysyła na konkurs jednego zawodowego kucharza, jednego ucznia i dwóch jurorów. Największym wyzwaniem dla uczestników jest limit czasowy. Regulaminowe trzy godziny muszą wystarczyć na przygotowania dziewięciu, perfekcyjnie zaaranżowanych talerzy. Dodatkowym utrudnieniem dla kucharzy występujących w kategorii Uczeń jest fakt, że do rywalizacji przystępują samodzielnie, a pomocnika losują tuż przed samym konkursem, nie znając wcześniej jego doświadczenia i kompetencji.
Siedmioosobowe Jury degustacyjne pod przewodnictwem Thierry Marxa będzie próbować potraw i oceniać je pod względem smaku i sposobu podania. Pozostałych siedmiu reprezentantów to jury techniczne, które czuwa nad profesjonalizmem pracy rywalizujących kucharzy i ich umiejętnościami technicznymi. W tym roku, wśród polskich członków jury zasiądzie Jarosław Uściński, Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Karol Lisiński, Manager Instytutu Kulinarnego.