Jeszcze do połowy maja można zgłosić swój akces w największym konkursie kulinarnym w Europie „Les Chefs en Or”, organizowanym przez grupę Transgourmet Polska (operatora marek Selgros Cash&Carry i Transgourmet). Pierwsza międzynarodowa edycja konkursu odbyła się dwa lata temu. W tym roku w kulinarne szranki w Paryżu obok zawodników z Francji staną przedstawiciele Szwajcarii, Niemiec, Rosji, Rumunii, Austrii i Polski!
Konkurs „Les Chefs en Or” to wciąż nowe wydarzenie kulinarne w branży gastronomicznej w Polsce, które zyskuje coraz szerszą sławę. Dzieje się tak między innymi dlatego, że Transgourmet Polska intensyfikuje działania skierowane do HoReCa. Jednym z nich, ale bardzo istotnych także dla organizacji polskiej edycji konkursu jest zbudowanie Akademii Kulinarnej Transgourmet w Ożarowie Mazowieckim, która doskonale funkcjonuje już od ponad pół roku. To miejsce, w którym spotykają się klienci firmy, kucharze i właściciele lokali gastronomicznych, by poznać szeroki asortyment produktowy sieci, a także skorzystać z warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Doradcę Kulinarnego Selgros Cash&Carry i Transgourmet Karola Lisińskiego.
Kolejnym działaniem w HoReCa jest nawiązanie współpracy z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni, pod którego auspicjami do startu podczas Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie przygotowuje się narodowa kadra młodzieżowa.
Jej treningi również odbywają się w Akademii Kulinarnej Transgourmet w Ożarowie Mazowieckim. Tam też już w połowie czerwca odbędzie się finał polskiej edycji konkursu „Les Chefs en Or” 2016, którego zwycięzcy jesienią pojadą do Paryża, by powalczyć o 10 tysięcy euro i staże w amerykańskich szkołach gastronomicznych. „Les Chefs en Or” skierowany jest do dwóch grup: kucharzy profesjonalistów, z co najmniej 5-letnim stażem pracy w zawodzie, oraz do uczniów, do 21 roku życia. Przebiega dwuetapowo. Każdy kraj, w którym działa Transgourmet, przeprowadza eliminacje, w wyniku których wyłania swoich reprezentantów do międzynarodowego finału w Paryżu.
Międzynarodowemu składowi jurorskiemu przewodniczy Thierry Marx, Executive Chef w Mandarin Oriental Paris, jeden z najwybitniejszych Szefów Kuchni w świecie, w 2006 roku wybrany Chef of the Year przez przewodnik GaultMillau i przez magazyn Le Chef, juror francuskiego TOP CHEF. Okrzyknięty także Królem gastronomii molekularnej. Od kilku lat Thierry Marx realizuje jedną ze swoich największych pasji, jaką jest prowadzenie własnej szkoły gastronomicznej w Paryżu. To także wspaniała okazja do spotkania z innymi topowymi szefami kuchni o światowej renomie, jak Michel Roth czy Christian Le Squer!
Dla profesjonalistów i dla uczniów
Jeśli jesteś profesjonalnym kucharzem, nie obawiasz się rywalizacji, w której walka opiera się m.in. na daniu obowiązkowym z: polędwiczki jagnięcej, kapusty chińskiej (pak choi, bok choy), trawy cytrynowej, Transgourmet Quality – Mozzarella di Bufala Campana, powinieneś spróbować swych sił w polskich eliminacjach konkursu skierowanego do profesjonalistów.
Jeśli jesteś uczniem szkoły gastronomicznej, możesz wziąć udział w konkursie skierowanym właśnie do uczniów. Młodzi zawodnicy powinni wykazać się wyjątkowymi umiejętnościami w przygotowaniu m.in. dania z kulbina, czerwonej komosy ryżowej, kumkwatu i miodu wielokwiatowego Transgourmet Quality. Oczywiście, to nie wszystko! Każdy zawodnik musi także zaproponować jury danie dowolne, ale oparte wyłącznie na składnikach z oferty sprzedażowej Selgros Cash&Carry. Termin przesyłania formularzy zgłoszeniowych i zdjęć potraw to 16 maja 2016.
Spośród przesłanych zgłoszeń jury wybierze czterech młodzików i czterech profesjonalistów, finalistów polskich eliminacji konkursu „Les Chefs en Or” – tłumaczy Cezary Furmanowicz, Dyrektor Działu Marketingu Transgourmet Polska.
Nagrody polskich eliminacji
„Les Chefs en Or 2016”:
PROFESJONALIŚCI:
1. Polski Finalista Konkursu:
Puchar, wyjazd na finał konkursu do Paryża i 10.000 PLN
2. Nagroda: 6.000 PLN
3. Nagroda: 3.000 PLN
4. Nagroda: 1.500 PLN
UCZNIOWIE:
1. Polski Finalista Konkursu: Puchar, wyjazd (z opiekunem) na finał konkursu do Paryża, tygodniowy staż w renomowanej restauracji w Polsce oraz komputer typu PC lub laptop.
2. Nagroda: wyjazd (razem z opiekunem) na finał konkursu do Paryża jako pomocnik laureata I nagrody w kategorii Profesjonaliści, tygodniowy staż w renomowanej restauracji w Polsce oraz tablet.
3. Nagroda: tygodniowy staż w renomowanej restauracji w Polsce oraz smartphone.
4. Nagroda: tygodniowy staż w renomowanej restauracji w Polsce.
Wierzysz w siebie, swoją wiedzę i talent? Zgłoś się koniecznie!
Szczegóły na stronach internetowych:
http: www.selgros.pl/chefs-en-or-2016 oraz http://www.transgourmet.pl//konkurs_Les_Chefs_en_Or_2016