Les Chefs en Or – finał

Wydarzenia

Les Chefs en Or – finał

09 listopada 2016

6-10 listopada podczas targów EquipHotel w Paryżu odbył się finał jednego z pięciu największych konkursów kulinarnych Francji – Les Chefs en Or. Wzięli w nim udział kucharze ze wszystkich państw, w których działa Transgourmet czyli z Francji, Szwajcarii, Niemiec, Rosji, Rumunii, Austrii i Polski. Nasi reprezentanci skalsyfikowani zostali na 4. miejscu.

Les Chefs en Or rozgrywany był w dwóch kategoriach: profesjonaliści i uczniowie (do 21 roku życia). Nasz kraj reprezentował w kategorii profesjonalista – Tomasz Łagowski z Agnieszką Jezierską (pomocnik), natomiast w kategorii uczeń – Agnieszka Słota. Dla szefów kuchni produktami podstawowymi był kurczak kukurydziany, koszyk warzyw (marchewka, pieczarki, cebulki perłowe) i koszyk owoców (białe winogrona, jabłka Chantecler Russet i gruszki), a dla uczniów – comber jagnięcy, koszyk warzyw (pieczarki, sałata i ryż Carnaroli) oraz klementynki. Jury złożone było ze znanych osobowości gastronomicznych z każdego z uczestniczących krajów, a przewodniczącym po raz kolejny był Thierry Marx – Executive Chef w Mandarin Oriental Paris, jeden z najwybitniejszych Szefów Kuchni w świecie, w 2006 r. wybrany Chef of the Year przez przewodnik GaultMillau i przez magazyn Le Chef, posiadacz dwóch gwiazdek Michelina. Członkami jury z Polski byli Jarosław Uściński, prezes OSSiC (juror techniczny) i Karol Lisiński, doradca Transgourmet (juror degustacyjny).

Podczas uroczystej gali zwieńczającej konkurs, która odbyła się w samym sercu Paryża – w Pavillon Cambon Capucines ogłoszono wyniki konkursu. Wśród profesjonalistów zwyciężył Antoine Chuard z Francji – otrzymał złoty puchar ze sztućców i 10 tys. euro. Drugie miejsce (6 tys. euro) zajął Christoph Hunziker ze Szwajcarii, a trzecie (3 tys. euro) Pavel Vasiliev z Rosji. Wśród uczniów najlepszy okazał się Silvan Oswald ze Szwajcarii – otrzymał srebrny puchar, praktyki kulinarne w USA oraz tablet.  Drugie miejsce (praktyki kulinarne w USA i smartphone) zajął Matthias Birnbach z Austrii, a  trzecie (praktyki kulinarne w USA) Margarita Suraikina z Rosji.

Organizatorem konkursu był Selgros Cash&Carry/Transgourmet. Natomiast „Poradnik Restauratora” były patronem medialnym tego wydarzenia.

fot. Transgourmet-JM Pechart