Les Chefs en Or to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Europie. Zmagania najlepszych kucharzy organizowane są przez Transgourmet Francja i odbywają się co dwa lata podczas targów Equip Hotel w Paryżu. Konkurs rozgrywa się w dwóch kategoriach: profesjonalistów i uczniów. Międzynarodowemu składowi jurorskiemu przewodniczy Thierry Marx, jeden z najwybitniejszych szefów kuchni na świecie, stojący na czele restauracji luksusowego hotelu Mandarin Oriental, w tym dwugwiazdkowej Sur Mesure.
W kategorii Profesjonalista Polskę reprezentować miał Marcin Gruszka, członek Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy. W kategorii Juniorów do rywalizacji stanąć miał Dawid Wantrych, uczeń Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, wybrany w ramach Polskich Eliminacji do konkursu Les Chefs en Or organizowanych przez Transgourmet Selgros Cash & Carry, których finał odbył się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.
– Jest nam niezmiernie przykro, że tegoroczny konkurs Les Chefs en Or w Paryżu nie odbędzie się, jednocześnie wspieramy decyzje, których celem jest zapewnienie bezpieczeństwa uczestnikom, organizatorom i odwiedzającym. Najbliższe dwa lata wykorzystamy na jeszcze lepsze przygotowanie naszych reprezentantów do przyszłej edycji. Nieustannie liczymy na sukces w Paryżu w 2022 roku – komentuje Cezary Furmanowicz, Dyrektor Marketingu Transgourmet i Selgros Cash & Carry.
Rozwój branży gastronomicznej jest ważną częścią działalności Transgourmet i Selgros Cash&Carry, który nie tylko współpracuje z największymi profesjonalistami z branży, ale także wspiera szkoły gastronomiczne w kraju, inwestując w najmłodsze pokolenie przyszłych szefów kuchni i ekspertów gastronomii.