Les Chefs en Or 2016

Wydarzenia

Les Chefs en Or 2016

04 listopada 2016

Tomasz Łagowski i Agnieszka Słota to zwycięzcy rozegranego w czerwcu polskiego finału II edycji międzynarodowego konkursu Les Chefs en Or 2016 organizowanego przez Transgourmet Polska, operatora marek Selgros Cash&Carry i Transgourmet. Para pod okiem mistrzów z OSSKiC przygotowuje się do startu w Paryżu, gdzie o puchary, 10 tys. euro i staż w akademii kulinarnej w USA walczyć będą reprezentanci ośmiu państw. Wielki finał Les Chefs en Or już 6 – 7 listopada.

Les Chefs en Or to jeden z trzech najważniejszych konkursów kulinarnych we Francji, który organizowany jest przez Grupę Transgourmet w cyklu dwuletnim. Do 2012 roku brali w nim udział tylko kucharze i uczniowie francuscy. W momencie, gdy Grupa Transgourmet zaczęła intensyfikować działania dla gastronomii w innych krajach Europy, w których funkcjonuje, podjęto decyzję o zmianie charakteru konkursu z krajowego na międzynarodowy.

W wielkim finale rozegranym jesienią 2014 roku w Paryżu po raz pierwszy udział wzięli reprezentanci Polski wyłonieni w eliminacjach organizowanych przez Selgros Cash&Carry, a obok nich kucharze z Rosji, Rumunii, Niemiec, Szwajcarii i Francji. Najlepszymi w swoich kategoriach okazali się Max Zibis z Niemiec i Emanuel Mocan z Rumunii.

W tegorocznej edycji o Złoty (profesjonaliści) i Srebrny (juniorzy) puchar walczyć będą także kucharze z Austrii.

– Transgourmet Polska jest organizatorem tego konkursu na poziomie krajowym. Dajemy naszym kucharzom i uczniom możliwość zaistnienia na arenie międzynarodowej, promując w ten sposób polskich kucharzy i polską branżę gastronomiczną. Startujący w innych zagranicznych konkursach zmuszeni są do pozyskiwania sponsorów i funduszy na treningi i wyjazdy. Nasza firma gwarantuje reprezentantom Polski zarówno miejsce do treningów, jak i produkty oraz fachową opiekę merytoryczną, a także podróż do Paryża. Zawodnik ma więc doskonałe warunki, by skupić się jedynie na przygotowaniach do startu w międzynarodowym finale – mówi Djamel Djellouli, dyrektor ds. HoReCa Transgourmet Polska.

Najważniejsze w tegorocznej edycji, co podkreślają francuscy organizatorzy, jest nie tylko wykorzystanie znajomości technik  kulinarnych, a co za tym idzie dostępnego podczas konkursu sprzętu, ale także maksymalne wykorzystanie produktów, co również będzie oceniane przez jury.

W skład jury wchodzą przedstawiciele poszczególnych krajów uczestniczących w konkursie. Przewodniczenia podjął się już kolejny raz Thierry Marx, Executive Chef w Mandarin Orientl Paris, jeden z najwybitniejszych szefów kuchni na świecie, w 2006 roku wybrany Chef of the Year przez przewodnik Gault&Millau i przez magazyn Le Chef, juror francuskiego TOP CHEF i prowadzący własną szkołę gastronomiczną w Paryżu.

To nazwisko oraz pozostali jurorzy – najlepsi kucharze z poszczególnych krajów, zapewniają wysoki poziom konkursu. Presja, jaka ciąży na zawodnikach, jest ogromna,  zwłaszcza, że konkurs odbywa się w przestrzeni targowej EquipHotel, a więc zmaganiom przyglądają się tłumy zwiedzających. Werdykt ogłaszany jest dopiero podczas uroczystej Gali, w której uczestniczy ponad 500 osób! Relacja z jej przebiegu ukazuje się we francuskiej telewizji. Najlepszy kucharz profesjonalista oprócz oryginalego pucharu ze sztućców otrzymuje także 10 tysięcy euro, a junior puchar, atrakcyjne nagrody rzeczowe oraz staż w instytucie kulinarnym w Stanach Zjednoczonych. Jest więc o co walczyć. – Zostało nam jeszcze trochę czasu. Mam nadzieję, że dobrze go wykorzystamy. Les Chefs en Or, którego mamy zaszczyt być organizatorem na terenie Polski, to drugi pod względem ważności, po Bocuse d’Or, konkurs kulinarny w Europie. Chcemy w nim wyraźnie zaznaczyć obecność zdolnych polskich kucharzy i zdobyć jak najwyższe miejsce – podkreśla Cezary Furmanowicz, Dyrektor Marketingu Transgourmet Polska.

Warunki do treningów i opieka mentorska stoją na najwyższym poziomie, więc marzenia o podium wydają się być w zasięgu ręki. Czy Tomasz Łagowski i Agnieszka Słota na nim staną – przekonamy się już niedługo.