„Lekcje smaków” to zbiór przepisów kulinarnych ilustrowanych zdjęciami etapów przygotowania dań i deserów. Książka została przygotowana z myślą o uczniach i nauczycielach szkół i klas o profilu gastronomicznym z całej Polski. Dzięki firmom partnerskim 10 000 egzemplarzy książki zostanie przekazanych szkołom bezpłatnie. Dystrybucja od stycznia 2015.
Autorami książki jest 14 cenionych szefów kuchni i cukierni: Krzysztof Szulborski, Jerzy Pasikowski, Mariusz Gachewicz, Andrzej Ławniczak, Tomasz Milewski, Krzysztof Gawlik, Tomasz Deker, Patryk Dziamski, Piotr Chylarecki, Dariusz Zahorański, Wojciech Dembowski, Wiesław Szymczak, Jacek Kempa i Michał Kuter.
Książka to 200 stron zdjęć i przepisów o różnym stopniu trudności. Jako uzupełnienie książki wydawca – Stowarzyszenie Kucharzy Polskich przygotowuje e-book.