Lekan i Willich w paryskim finale „Les Chefs en Or”

Newsy

Lekan i Willich w paryskim finale „Les Chefs en Or”

17 czerwca 2014

Aleksandra Lekan i Patryk Willich znaleźli się w paryskim finale „Les Chefs en Or”. Będą oni reprezentować polską kuchnię podczas I międzynarodowej edycji konkursu „Les Chefs en Or” zorganizowanego przez Selgros Cash&Carry. Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.

W kategorii dla uczniów swoje umiejętności zaprezentuje Patryk Willich z Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 w Kościerzynie. Poznawał on arkana zawodu pracując w Zajeździe „Florencja”, a także odbył półrocznym staż w „Kozim Grodzie” pod okiem szefa Przemysława Formeli.

Natomiast profesjonalistów reprezentować będzie Aleksandra Lekan z Niebo Wine Bar Cafe w Szczecinie.

Rozgrywki finałowe odbywały się w Christian’s BakerHouse w Warszawie. W jury zasiedli szefowie Krystian Zalejski i Tomasz Jakubiak.

W drodze eliminacji z nadesłanych do konkursu zgłoszeń wybrano do polskiego finału trzech uczniów i trzech profesjonalistów.

Pierwsi „walkę” w kuchni podjęli młodzi kucharze: Patryk Willich, Leszek Czytajło (z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie) i Adrian Dreas (z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu). Przygotowywali dania, których głównymi składnikami były polędwica wołowa, grzyby leśne (borowik lub kurka) i makaron.

– Patryk pokazał, że zna i umie stosować różne techniki. Dobrze skomponował smaki. Pracował sprawnie, szybko i czysto – ocenił Tomasz Jakubiak.

Sam zawodnik przyznał, że jest zadowolony ze swojej pracy. Przed wyjazdem do Paryża odbędzie jeszcze tygodniowy staż w Christian’s BakerHouse w Warszawie.

Rozgrywki profesjonalistów były bardziej emocjonujące. Tomasz Trąbski, jadący z Poznania, natrafił na przeszkodę w postaci potężnego korka na autostradzie do Warszawy. Kiedy Aleksandra Lekan (NIEBO Wine Bar Cafe w Szczecinie) i Michał Arciszewski („Makaron na uszy” w Białymstoku) serwowali swoje dania, Szef z Concordia Taste dopiero parkował przy  Christian’s BakerHouse. Nie wiedział jeszcze, czy wystartuje. Zawodnicy okazali wyrozumiałość i dali mu szansę. – Każdego z nas mogło coś takiego spotkać – mówiła Aleksandra Lekan.

Wyniki finału dla profesjonalistów zaskoczyły nawet samych jurorów!

– Tomek Trąbski jest osobą znaną, doskonałym szefem. Był faworytem konkursu. Jednak Ola okazała się „czarnym koniem” – ocenił Tomasz Jakubiak, który przyznał, że do tej pory uważał, iż to jego siostra robi najlepsze pesto…. Gdy spróbował pesto Aleksandry – zmienił zdanie. Zresztą wyjadł wszystkie resztki z garnków, w których gotowała…. Profesjonaliści przygotowali dania z turbota, ziemniaków i korzenia selera. – Ola ma po prostu obłędny smak – dodał.

Aleksandra Lekan również przed wyjazdem do Paryża odbędzie tygodniowy staż w Christian’s BakerHouse Krystiana Zalejskiego, który jest także Szefem The Culinary Institute in Selgros, HoReCa Team.