Założona w 1967 r. restauracja Le Gavroche, zlokalizowana w Mayfair — jednej z najdroższych londyńskich dzielnic — zakończyła swoją działalność. Taką decyzję podjął syn jednego z założycieli tego miejsca, który prowadził lokal od 1991 r. Zaznacza jednak, że to nie koniec jego kulinarnej kariery.
Restauracja powstała z inicjatywy dwóch braci — Alberta i Michela Roux Sr. Serwowano w niej tradycyjną kuchnię francuską w eleganckim wydaniu, co szybko zaskarbiło sobie uwielbienie gości. W 1974 miejsce zostało nagrodzone — jako pierwszy pośród wszystkich londyńskich punktów gastronomicznych — gwiazdką Michelin. Była to również swojego rodzaju kulinarna kuźnia talentów, albowiem naukę pobierali tutaj tacy szefowie kuchni jak Marco Pierre White, Gordon Ramsay czy Rowley Leigh.
Zamykający serwis odbył się 13 stycznia 2024 r. To właśnie wtedy goście mieli ostatnią szansę, żeby skosztować wykwintnej kuchni. Michael Roux Jr. tłumaczy swoją decyzję potrzebą większej ilości czasu na życie prywatne. Nie zamierza on jednak całkowicie znikać z gastronomicznego świata. Zapowiedział, że jeszcze w tym roku, weźmie udział w rejsie dwóch luksusowych wycieczkowców, gdzie uraczy gości swoją kuchnią.
Źródło: rzeczpospolita.pl