Ranking ten został wprowadzony w 2015 r. przez magazyn Le Chef i jest jedynym światowym rankingiem szefów kuchni tworzonym wyłącznie przez samych szefów kuchni. Głosują kucharze z całego świata, których restauracje posiadają dwie lub trzy gwiazdki Michelin. Każdy z nich wybiera własną piątkę.
W zeszłym roku najlepszym szefem kuchni okazał się Arnaud Donckele, szef kuchni w Saint Tropez. Wcześniej pracował w Louix XV w Monako, na Plaza Athénée w Paryżu i Bar & Boeuf Monte Carlo. W 2001 r. dołączył do domu Lasserre wraz z Jean-Louis Nomicos. Dzięki talentowi i tożsamości kulinarnej w 2013 r. uzyskał trzy gwiazdki Michelin.
Poradnik Restauratora już po raz czwarty został zaproszony jako jedyny patron medialny z Polski.
Dołącz do nas, aby poznać 100 najlepszych szefów kuchni 2020 podczas ceremonii otwarcia Światowego Szczytu Szefów Kuchni w niedzielę, 24 listopada o 18:30.
Więcej: https://www.chefsworldsummit.com/en/program/announcement-100-chefs.html