1-7 lutego laureaci Mistrzostw Młodych Kucharzy 2016 odbyli staż we francuskiej restauracji La Grenouillere (jedna gwiazdka Michelin), stanowiący główną nagrodę w konkursie. Organizatorem inicjatywy jest sieć hurtowni Makro Cash&Carry Polska, a partnerstwo strategiczne nad projektem obejmuje Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska.
Finał Mistrzostw Młodych Kucharzy miał miejsce w październiku 2016 r., a na najwyższym podium stanął zespół z Trójmiasta – Tomasz Grota oraz Mikołaj Kobryń. Młodzi kucharze udali się do francuskiej Bretanii, aby 1 lutego rozpocząć tygodniowy staż w restauracji La Grenouillere, który stanowił główną nagrodę w konkursie. Mistrzowie mieli okazję trenować pod okiem właściciela lokalu i szefa kuchni, Alexandre Gauthier, słynącego z wyrazistej i autorskiej kuchni. Alexandre został wyróżniony tytułem ,,Szefa Roku” 2016 francuskiej edycji przewodnika Gault&Millau, a jego restauracja w 2008 r. otrzymała jedną gwiazdkę Michelin. Zwycięzcom towarzyszył także wybitny szef kuchni restauracji La Rotisserie, Paweł Oszczyk, który pełnił funkcję członka konkursowego jury.
Makro kontynuuje swoją misję rozwijania młodych kucharzy poprzez program Szef dla Młodych Talentów, który obejmuje dwa główne zakresy działalności: program płatnych staży w Makro i cykl Mikserów Kulinarnych, których misją jest edukacja oraz umożliwienie spotkań młodzieży z najlepszymi polskimi szefami kuchni.