Laureaci konkursu kulinarnego XVIII Festiwalu Śląskie Smaki

Aktualności

Laureaci konkursu kulinarnego XVIII Festiwalu Śląskie Smaki

Za nami XVIII Festiwal „Śląskie Smaki”. W tym roku wydarzenie odbyło się w Tarnowskich Górach – 2 czerwca. W konkursie kulinarnym wzięło udział siedemnaście drużyn. Remigiusz Rączka – koordynator konkursowego jury podkreślał, że rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów.

Tegoroczni finaliści – Złote, Srebrne oraz Brązowe Fartuchy zdobyli:

Kategoria PROFESJONALIŚCI:

  1. Restauracja Tesoro Skarbiec – Tarnowskie Góry

    • Czarna szpajza, kopalnioki, rabarbar, cukier fiołkowy
    • Krem z oberiby, piana z mleka wiejskiego, rzeżucha, olej z czosnku niedźwiedziego
    • Bułka Pampuch, rolada śląska, piana z modrej, pikle
  2. Restauracja Cysterska – Rudy

    • Śląski kawior / karmelizowana cebula / jabłko / musztarda francuska / chleb na zakwasie
    • Żur / kiełbasa z pstrąga / boczek / szyjki rakowe / maślanka / kasza
    • Konfitowane gęsie żołądki / panczkraut /  warzywa / olej pietruszkowy
  3. Restauracja Dwór Bismarcka

    • Szpajza cytrynowa
    • Żur z grzybami, ziemniakami, jajkiem, boczkiem i majerankiem
    • Swojska biała kiełbasa, hauskyjza, kapusta kiszona, ziemniaki oraz gruszka

Kategoria SZKOŁY GASTRONOMICZNE:

  1. Zespół Szkół im. T. Kościuszki – Żarki

    • Krem cebulowy z grzanką serowo-czosnkową
    • Kaczka z jabłkami, kuglem i czerwoną kapustą
    • Sernik z syropem malinowym
  2. ZSGH – Tarnowskie Góry – Śląsko Kuchara

    • Inkszo szpajza na kruchym kołaczu
    • Zielono zupa
    • Hazaok filowany wieprzkiem
  3. ZSGH – Tarnowskie Góry – Szwarne Dziołchy

    • Rabarbar z ogródka w kruchym towarzystwie
    • Nasz kapuśniok
    • Świoniok w kapeluszu na panczkraucie.

Poradnik Handlowca był partnerem medialnym tego wydarzenia.