Za nami XVIII Festiwal „Śląskie Smaki”. W tym roku wydarzenie odbyło się w Tarnowskich Górach – 2 czerwca. W konkursie kulinarnym wzięło udział siedemnaście drużyn. Remigiusz Rączka – koordynator konkursowego jury podkreślał, że rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów.
Tegoroczni finaliści – Złote, Srebrne oraz Brązowe Fartuchy zdobyli:
Kategoria PROFESJONALIŚCI:
- Restauracja Tesoro Skarbiec – Tarnowskie Góry
- Czarna szpajza, kopalnioki, rabarbar, cukier fiołkowy
- Krem z oberiby, piana z mleka wiejskiego, rzeżucha, olej z czosnku niedźwiedziego
- Bułka Pampuch, rolada śląska, piana z modrej, pikle
- Restauracja Cysterska – Rudy
- Śląski kawior / karmelizowana cebula / jabłko / musztarda francuska / chleb na zakwasie
- Żur / kiełbasa z pstrąga / boczek / szyjki rakowe / maślanka / kasza
- Konfitowane gęsie żołądki / panczkraut / warzywa / olej pietruszkowy
- Restauracja Dwór Bismarcka
- Szpajza cytrynowa
- Żur z grzybami, ziemniakami, jajkiem, boczkiem i majerankiem
- Swojska biała kiełbasa, hauskyjza, kapusta kiszona, ziemniaki oraz gruszka
Kategoria SZKOŁY GASTRONOMICZNE:
- Zespół Szkół im. T. Kościuszki – Żarki
- Krem cebulowy z grzanką serowo-czosnkową
- Kaczka z jabłkami, kuglem i czerwoną kapustą
- Sernik z syropem malinowym
- ZSGH – Tarnowskie Góry – Śląsko Kuchara
- Inkszo szpajza na kruchym kołaczu
- Zielono zupa
- Hazaok filowany wieprzkiem
- ZSGH – Tarnowskie Góry – Szwarne Dziołchy
- Rabarbar z ogródka w kruchym towarzystwie
- Nasz kapuśniok
- Świoniok w kapeluszu na panczkraucie.
Poradnik Handlowca był partnerem medialnym tego wydarzenia.