Laureaci konkursu Czas na rybę! w Wenecji

Aktualności

Laureaci konkursu Czas na rybę! w Wenecji

13 grudnia 2022

28-29 listopada zwycięzcy ogólnopolskiego konkursu kulinarnego Czas na rybę! udali się w podróż do Wenecji.

27 listopada laureaci konkursu Czas na rybę!, organizatorzy, jurorzy i przedstawiciele stowarzyszenia Euro-Toques Polska na zaproszenie firmy Unox udali się na kolację integracyjną we warszawskiej restauracji Moha. 28 listopada po przybyciu do Wenecji zjedli lunch w Hotelu NH Padova Centrum. Po check in i krótkim odpoczynku zaczęli zwiedzanie Padwy m.in.:

1.      Caffe Pedrocchi – kawa z nutką mięty

2.      Palazzo Della Ragione — dawny budynek sądu miejskiego zbudowany w 1218 r. Pod kolumnami budynku znajdują się sklepiki z regionalnymi przysmakami np. ser Asiago, szynka parmeńska.

3.      Plac Piazza dei Signori z wieżą zegarową – średniowieczna wieża została wniesiona na początku XV w. Jej charakterystyczną kopułę nazywaną „latarnią” dobudowano w 1428 r. Pierwszy zegar astrologiczny wykonany przez Jacopo Dondi zawieszono w 1344. W 1532 r. dobudowano łuk triumfalny, który zdobi całość budowli. Co roku, 30 listopada wieża oświetlana jest w dzień i w nocy na czerwono, na cześć zniesienia kary śmierci w 1786 r.

4.      Bazylika św. Antoniego — nie bez powodu Padwa nazywana jest „miastem Świętego”. To właśnie tutaj znajduje się bazylika powstała na grobie portugalskiego franciszkanina św. Antoniego w latach 1256-1310, która od lat przyciąga do Padwy ludzi z całego świata.

5.      Prato della Valle — największy w mieście plac pochodzący z końca XVIII w. przez który przepływa rzeka, wzdłuż której ustawiono posągi sławnych lub zasłużonych dla miasta osób oraz wybitnie wykształconych absolwentów miejscowego uniwersytetu.

Wieczór zakończono kolacją w restauracji SI Padova.

29 listopada zwiedzano jedną z najnowocześniejszych fabryk Unox SPA.

1. Metex – obróbka metali i elementów metalowych, które następnie są wykorzystywane do produkcji pieców.

2. Detex – produkcja chemii do pieców. Pracują tu tylko dwie osoby, które nadzorują w pełni automatyczną linię produkcyjną.

2. Logistyka.

3. Velex – odbywa się tu produkcja płyt głównych oraz paneli sterowania, jak również wszystkiego, co związane jest z IT, chmurami itd.

4. Mabix – fabryka tworzyw sztucznych, które są bardziej wytrzymałe i lżejsze od niejednego metalu.

5. Montowania – linie montażowe, na których składa się cały piec (ok. 30 min.). Dziennie produkuje się takich pieców 660.

6. Plant 3 – najnowsza fabryka Unox, która jest wersją mini tego, co powstanie w Unox City (120 tys. m2 hal produkcyjnych, w których 15 osób produkuje 150 pieców dziennie. W planach jest zatrudnienie tylko 5 osób.

Po lunchu odbyła się prezentacja niepowtarzalnego urządzenia Speed X, które łączy w sobie piec konwekcyjno-parowy, piec mikrofalowy i system mycia. Dzięki takim urządzeniom firma Unox wyznacza trendy w gastronomii.

relacja Marcin Soból, Euro-Toques Polska