Laureaci Hermesów Kulinarnych 2005-2018

Newsy

Laureaci Hermesów Kulinarnych 2005-2018

Czy pamiętacie do kogo trafiły statuetki Hermesa Kulinarnego Poradnika Restauratora w poprzednich latach? Z przyjemnością prezentujemy laureatów raz jeszcze. A kto w tym roku zostanie uhonorowany nagrodą Hermesa Kulinarnego przekonamy się już 9 maja podczas uroczystej gali.

NOMINACJE DO STATUETKI PORADNIKA RESTAURATORA 2019

RESTAURACJA Z RENOMĄ
1. Nolita, Warszawa – Jacek Grochowina
2. Studio Qulinarne, Kraków – Giacomo Monzali
3. Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek, Augustów – Marcin Budynek
4. Corrèze, Gdańsk – Krzysztof Gradzewicz
5. Figa, Plewiska k/Poznania – Dawid Klimaniec

RESTAURACJA Z TRADYCJĄ
1. Ostoja Chobienice, Siedlec – Maciej Barton
2. Folwark Galiny, Galiny k/Bartoszyc – Olga Lompa
3. Folwark Wąsowo, Wąsowo – Piotr Markowski
4. Głęboczek Vine Resort & Spa, Wielki Głęboczek – Marian Frankowski

5. Karczma Górecznik, Przygodzice – Roman Wegnerowicz

RESTAURACJA HOTELOWA
1. Zamek Topacz, Ślęza – Rafał Borys
2. Hotel Jakubus, Jakubowice k/Wilków – Marcin Bielec
3. Hotel Nicolaus, Toruń – Bartłomiej Witkowski
4. Pałac Mortęgi Hotel & SPA, Mortęgi k/Lubawy – Marcin Zakrzewski
5. Hotel Mariott, Warszawa – Paweł Kałuski

KAWIARNIA/LODZIARNIA/CUKIERNIA
1. Cukiernia – Restauracja Słodki… Słony, Warszawa – Magda Gessler
2. Cukiernia Sowa, Bydgoszcz – Aleksandra Sowa
3. Lulu Cafe, Wrocław – Beata Jankiewicz
4. Petit Paris, Poznań – Daria Maria Kuttene
5. TRio Molo Cafe, Kołobrzeg – Ryszard Pilecki

OSOBOWOŚĆ
1. Sebastian Krauzowicz – Radisson Blu Hotel & Residences, Zakopane
2. Mateusz Gessler – restauracja Ćma, Warszawa
3. Dariusz Struciński – Hotel Anders, Stare Jabłonki
4. Stefan Birek – hotel Lord, Warszawa
5. Angelika Chwyć – Angel’s Artystyczne Dekoracje Cukiernicze, Warszawa

 

2018

Osobowość gastronomii: Robert Skubisz, Amber Room, Warszawa

Młody talent: Bartosz Peter, Copernicus Toruń Hotel, kapitan Poland National Culinary Team

Hermes Kulinarny 2018 za wszechstronność, nowoczesność i profesjonalizm: Akademia Kulinarna Transgourmet i Selgros C&C

Hermes Kulinarny 2018 za propagowanie wartości kultury i kuchni greckiej w Polsce: Teo Vafidis

Restauracja z renomą: N31 restaurant&bar by Robert Sowa, Warszawa, Robert Sowa

Restauracja z tradycją: Folwark Folińscy, Wysoka, Dawid Szkudlarek

Restauracja hotelowa: Hotel Leda Spa****, Kołobrzeg, Andrzej Jakomulski

Kawiarnie/lodziarnie/cukiernie: Pijalnie Czekolady E. Wedel, Janusz Profus i Joanna Klimas-Profus

Sieć HoReCa: Stop Cafe PKN Orlen

2017

Osobowość gastronomii: Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, Malika, Gdynia

Platynowy Hermes Kulinarny 2017: Jean Bos za całokształt twórczości kulinarnej

Platynowy Hermes Kulinarny 2017: CT Kulinarnej DoraM za wszechstronność, nowoczesność i profesjonalizm

Restauracja z renomą: Memo Restaurant & Wine, Bydgoszcz, Rafał Godziemski.

Restauracja z tradycją: Tatarska Jurta, Kruszyniany, Dżenneta Bogdanowicz

Restauracja hotelowa: Hotel Fabryka Wełny, Pabianice, Wzorcownia by Wiesław Bober

Sieć kawiarni/lodziarni/cukierni: Pawlova, Luboń, Paweł Mieszała

Sieć HoReCa: Costa Coffee Poland

Dystrybutor HoReCa: Makro Cash&Carry

2016

Osobowość gastronomii: Giancarlo Russo

Platynowy Hermes Kulinarny 2016: Jerzy Pasikowski, tytan pracy w branży gastronomicznej

Restauracja z tradycją: Babinicz, Szczawno Zdrój, Wojciech Harapkiewicz

Restauracja hotelowa: Hotel Copernicus, Kraków, Marcin Filipkiewicz

Sieć kawiarni/lodziarni/cukierni: Lodziarnie Firmowe Grycan

Sieć HoReCa: Weranda Family, Poznań, Jan Poniński

Dystrybutor HoReCa: Farutex Bidvest Polska.

2015

Osobowość gastronomii: Andrzej Polan, Mała Polana Smaków, Warszawa

Platynowy Hermes Kulinarny 2015: Tadeusz Olszański, nestor

polskiego dziennikarstwa, autor licznych książek, publicysta tygodnika „Polityka”, krytyk kulinarny

Restauracja z renomą: Strefa, Warszawa, Jarosław Walczyk

Restauracja z tradycją: A nóż widelec, Poznań, Michał Kuter

Restauracja hotelowa: Blow Up Hall 5050, Poznań, Tomasz Purol

Sieć HoReCa: Express Kuchnia Marche, Beata i Jerzy Jankiewicz

Dystrybutor dla HoReCa: Selgros

2014

Restauracja z renomą: Kuchnia&Bar, Bydgoszcz, Marcin Szukaj i Marcin Maciaszek

Restauracja regionalna: Pałacowa, Mińsk Mazowiecki, Paweł Bęś

Restauracja hotelowa: Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie, Bartosz Budnik

Sieć HoReCa: Zapiecek Pierogarnie Polskie

2013

Osobowość gastronomii: Krzysztof Szulborski

Restauracja ogólnopolska: Atelier Amaro, Warszawa, Wojciech Modest Amaro

Restauracja w regionie: Destylarnia, Pałac Mierzęcin, Dawid Łagowski

Restauracja hotelowa: Hotel Narvil Conference & SPA, Aruana Serock

2012

Osobowość gastronomii: Marcin Budynek

Restauracja w regionie: Vine Bridge, Poznań,

Restauracja hotelowa: Hotel Crocus, Zakopane, Sebastian Krauzowicz

Restauracja ogólnopolska: Gothic Cafe and Restaurant, Malbork, Bogdan Gałązka

2011

Osobowość gastronomii: Kurt Scheller

Restauracja hotelowa: Mamaison Hotel Le Regina Warsaw, La Rotisserie, Paweł Oszczyk

Ogólnopolska restauracja tradycyjna: Piotrkowska Klub 97

Restauracja w regionie: Gościniec Konopielka, Zblewo

2010

Osobowość gastronomii: Robert Sowa

Restauracja ogólnopolska: Moonsfera, Warszawa, Jarosław Uściński

Restauracja w regionie: Karczma Pod Kluką, Słupsk, Anna i Mariusz Stachyra

Restauracja hotelowa: Hotel andel’s, Łódź, Mirosław Jabłoński

2009

Osobowość gastronomii: Jacek Szczepański, Hotel Bulvar, Toruń

Restauracja tradycyjna: U Szwejka, Warszawa

Sieć HoReCa: Grupa Kościuszko Polskie Jadło

2008

Osobowość gastronomii: Grzegorz Kazubski

Restauracja tradycyjna: Hacjenda, Poznań

Sieć HoReCa: Da Grasso

Sieć cateringowa: LOT Catering

2007

Osobowość gastronomii: Karol Okrasa, Le Royal Meridien Bristol

Restauracja tradycyjna: Ewa Zaprasza, Sasin

Restauracja hotelowa: Anders Group

Sieć HoReCa: Telepizza Poland

Sieć cateringowa: Party Serwis Catering Melon

2006

Restauracja tradycyjna: Sami Swoi, Poznań

Restauracja hotelowa: Hotel Mercure

Sieć HoReCa: Siesta Restauracje i Catering

Sieć cateringowa: Impel Catering

2005

Restauracja tradycyjna: Delicja, Oborniki Wlkp.

Restauracja hotelowa: Sheraton Warsaw Hotel & Towers

Sieć cateringowa: Sodexho Polska

Sieć HoReCa: Sfinks Polska