Tylko do dzisiaj można wysyłać zgłoszenia do 17. już edycji L’art de la Cuisine Martell. Konkurs odbędzie się w dniach 1-3 marca, tradycyjnie na Zamku w Rynie. Temat i zadanie konkursowe to „Kurczak sielski w pejzażu polskiej kuchni regionalnej”.
L’art de la Cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów w Polsce. Obok Kulinarnego Pucharu Polski ma najdłuższą historię, a zwycięzcy kolejnych edycji są dzisiaj cenionymi szefami kuchni i restauratorami.
W zbliżającej się edycji 2019, obowiązkowym elementem jest kurczak sielski, długo hodowany i wolny od antybiotyków. Nowością jest wykorzystanie, obok składnika głównego, produktu charakterystycznego dla regionu z którego pochodzą uczestnicy. To nowy warunek w tegorocznym regulaminie konkursu.
Uczestnikami mogą być osoby pełnoletnie, na co dzień pracujące w gastronomii, zajmujące dowolne stanowisku w hierarchii zawodowej, które w dniu rozpoczęcia konkursu nie przekroczyły 30 roku życia. Ekipy są dwuosobowe, każda z nich musi przygotować danie główne (12 talerzy), które skomponuje z koniakiem Martell. Obowiązującą porcelanę ogłosi i przekaże uczestnikom Organizator.
Prawidłowo uzupełniony formularz konkursowy zawiera pełne dane adresowe uczestników i restauracji kierującej, nazwę dania konkursowego, szczegółowy opis – składniki i wykonanie oraz wyraźne zdjęcie. Termin nadsyłania zgłoszeń mija 15 lutego 2019 roku. Komisja dokona selekcji i wybierze 16 drużyn. Zakwalifikowani zostaną powiadomieni o tym fakcie do 20 lutego 2019 r.
16 drużyn, 12 talerzy, 3 składy jurorskie i tylko jedna godzina
Na wyserwowanie swoich dań uczestnicy będą mieć tylko jedną godzinę. Na wzór poprzednich lat, prace oceniać będą trzy składy jurorskie: techniczne, degustacyjne i koneserów. W dwóch pierwszych zasiadają znakomici szefowie kuchni, trzecie z nich tworzą przedstawiciele organizatora, sponsorów strategicznych, gwiazdy telewizji i media.
Przewodniczącym Jury, podobnie jak w roku ubiegłym, został Andrea Camastra, Szef Kuchni warszawskiej restauracji Senses, odznaczonej gwiazdką Michelin, jedyny z Polski, notowany na liście 100 najlepszych według magazynu Le Chef. [i] Jak co roku wydarzenie poprowadzi Karol Okrasa i Dariusz Maląg.
Zamkowy dziedziniec będzie nie tylko miejscem konkursu, lecz także pokazów oraz prezentacji sponsorów i partnerów. Odwiedzający imprezę będą mogli wziąć udział w bezpłatnych warsztatach i seminariach. Zwycięzcy L’art de la Cuisine Martell 2019 ogłoszeni zostaną podczas uroczystej, wieczornej Gali.
***
Organizatorem konkursu i sponsorem tytularnym jest Pernod Ricard Polska oraz Grupa Andres, gospodarzem wydarzenia Hotel ZAMEK RYN****.
Patronat merytoryczny nad konkursem pełni Fundacja Klubu Szefów Kuchni.
Konkurs nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski.
***
Formularz zgłoszeniowy, regulamin
[i] https://www.lechef.com/
Oficjalnym adresem do kontaktu i korespondencji dotyczącym przebiegu imprezy oraz jako organ odpowiedzialny za jej skuteczność jest:
Dariusz Struciński – szef kuchni Hotel Anders ****
Tel. +48 600065277