L’art de la Cuisine Martell – finałowa szesnastka wybrana

Wydarzenia

L’art de la Cuisine Martell – finałowa szesnastka wybrana

01 marca 2019

Przed nami jeden z najbardziej prestiżowych konkursów w Polsce. Już w ten weekend, na zamkowym dziedzińcu w Rynie, 16 zespołów reprezentujących znakomite restauracje w kraju, zawalczy o tytuł najlepszego. W tym roku organizatorzy otrzymali aż 55 zgłoszeń.

Poniżej prezentujemy listę uczestników. W przeddzień konkursu, podczas odprawy, wylosują oni kolejność startu:

  1. Łukasz Wolak, Michał Królik – Andromeda Alfa Hotel Galaxy, Kraków
  2. Marcin Nowak, Maciej Małecki – Brasserie Warszawska, Warszawa
  3. Mariusz Bobek, Adriana Wójcikowska – Restauracja Amarylis, Kraków
  4. Przemysław Bednarz, Aleksandra Krupa – Restauracja Aruana, Hotel Narvil Conference & SPA, Serock 
  5. Łukasz Zamorowski, Kamil Ossowski – Hotel Haffner, Sopot
  6. Jarosław Owczarczyk, Robert Branicki – Restauracja Pink Lobster, Warszawa 
  7. Wiktor Wielgus, Karol Kaszlewicz – Hotel Nicolaus, Toruń
  8. Radosław Gierałtowski, Viktor Soliar – Restauracja Szafarnia 10, Gdańsk
  9. Piotr Gipsiak, Sebastian Graca – Restauracja Brasserie Courtyard by Marriott, Warszawa
  10. Angelika Kowalik, Łukasz Wajda – Restauracja Pod Nosem, Kraków
  11. Dawid Jędrzejczyk, Tobiasz Nowak – Art Hotel, Wrocław 
  12. Sebastian Szafrański, Robert Borowski – Restauracja Art, Kraków
  13. Mikołaj Kruszona, Marcin Ćwik – Puro Hotel, Poznań
  14. Piotr Kaślewicz, Dawid Ziemann – Hotel Zamek Gniew, Gniew
  15. Adrian Rosół, Szymon Szlembarski – Restauracja Hotelu Bania Thermal & Ski, Białka Tatrzańska
  16. Jan Kubat, Michał Bąk – Pałac Goetz, Brzesko

Tematem i zadaniem konkursowym tegorocznej edycji jest „Kurczak sielski w pejzażu polskiej kuchni regionalnej”. Przed uczestnikami więc nie lada wyzwanie. W swoim daniu, zobowiązani są wykorzystać – obok składnika głównego – produkt charakterystyczny dla kuchni regionu, który reprezentują. Potrawę muszą skomponować z koniakiem Martell. Na wyserwowanie 12 talerzy mają godzinę. Ich pracę będzie bacznie obserwować Jury – Degustacyjne, Techniczne i Koneserów, na jego czele stanął Andrea Camastra (Senses 1*). Konkurs rozpocznie się o godzinie 9:00 i potrwa do godziny 16:00, zespoły startować będą w czterech turach.

Konkurs to oczywiście główny punkt sobotniego programu. W tym roku jest on wyjątkowo bogaty i na wszystkich Gości czeka szereg atrakcji, a wśród nich:

  • Wirtualne zwiedzanie Château de Chanteloup – degustacja koniaku w okularach VR z udziałem Christophe’a Valtaud – Cellar Master Martell 
  • Prelekcje, w tym seminarium „Jesiotr w towarzystwie mazurskich ryb z jezior i stawów” (dr inż. Jarosław Parol) czy „Dlaczego Polacy pokochali ramen” (Dariusz Richter, Kuchnie Świata) 
  • Całodzienna wystawa zdjęć Izy Urbaniak z wyjazdu laureatów L’Art de la cuisine Martell do Maison Martell 
  • Wykład Restauracja musi zarabiać! (Paweł Gruba, Piotr Rogowski)
  • „Muzyka od kuchni” – audycje na żywo, przy koniaku, poprowadzi Piotr Metz 
  • Otwarte warsztaty koktajlowe: Nowe oblicza koniaku Martell 
  • Warsztaty Sushi (Akademia Sushi) 
  • Tasting koniaku Martell (Pernod Ricard Polska, Marcin Rogulski) 
  • Zwiedzanie Hotel ZAMEK RYN **** z przewodnikiem 
  • Prezentacje i pokazy sponsorów oraz patronów medialnych na zamkowym dziedzińcu

Zwycięzcy L’art de la Cuisine Martell 2019 ogłoszeni zostaną podczas uroczystej, wieczornej Gali, którą jak co roku poprowadzą Karol Okrasa i Dariusz Maląg.

Jury degustacyjne: Andrea Camastra, Justyna Słupska-Kartaczowska, Joanna Ochniak, Kurt Scheller, Marek Widomski, Adam Chrząstowski

Jury techniczne: Ernest Jagodziński, Jarosław Uściński, Zbigniew Łęgowski, Andrzej Bałdyga, Wiesław Bober, Tomasz Deker.

 

Organizatorem konkursu jest Grupa Andres, gospodarzem wydarzenia Hotel ZAMEK RYN****.

Patronat merytoryczny nad konkursem pełni Fundacja Klubu Szefów Kuchni.

Konkurs nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski.