Przed nami jeden z najbardziej prestiżowych konkursów w Polsce. Już w ten weekend, na zamkowym dziedzińcu w Rynie, 16 zespołów reprezentujących znakomite restauracje w kraju, zawalczy o tytuł najlepszego. W tym roku organizatorzy otrzymali aż 55 zgłoszeń.
Poniżej prezentujemy listę uczestników. W przeddzień konkursu, podczas odprawy, wylosują oni kolejność startu:
- Łukasz Wolak, Michał Królik – Andromeda Alfa Hotel Galaxy, Kraków
- Marcin Nowak, Maciej Małecki – Brasserie Warszawska, Warszawa
- Mariusz Bobek, Adriana Wójcikowska – Restauracja Amarylis, Kraków
- Przemysław Bednarz, Aleksandra Krupa – Restauracja Aruana, Hotel Narvil Conference & SPA, Serock
- Łukasz Zamorowski, Kamil Ossowski – Hotel Haffner, Sopot
- Jarosław Owczarczyk, Robert Branicki – Restauracja Pink Lobster, Warszawa
- Wiktor Wielgus, Karol Kaszlewicz – Hotel Nicolaus, Toruń
- Radosław Gierałtowski, Viktor Soliar – Restauracja Szafarnia 10, Gdańsk
- Piotr Gipsiak, Sebastian Graca – Restauracja Brasserie Courtyard by Marriott, Warszawa
- Angelika Kowalik, Łukasz Wajda – Restauracja Pod Nosem, Kraków
- Dawid Jędrzejczyk, Tobiasz Nowak – Art Hotel, Wrocław
- Sebastian Szafrański, Robert Borowski – Restauracja Art, Kraków
- Mikołaj Kruszona, Marcin Ćwik – Puro Hotel, Poznań
- Piotr Kaślewicz, Dawid Ziemann – Hotel Zamek Gniew, Gniew
- Adrian Rosół, Szymon Szlembarski – Restauracja Hotelu Bania Thermal & Ski, Białka Tatrzańska
- Jan Kubat, Michał Bąk – Pałac Goetz, Brzesko
Tematem i zadaniem konkursowym tegorocznej edycji jest „Kurczak sielski w pejzażu polskiej kuchni regionalnej”. Przed uczestnikami więc nie lada wyzwanie. W swoim daniu, zobowiązani są wykorzystać – obok składnika głównego – produkt charakterystyczny dla kuchni regionu, który reprezentują. Potrawę muszą skomponować z koniakiem Martell. Na wyserwowanie 12 talerzy mają godzinę. Ich pracę będzie bacznie obserwować Jury – Degustacyjne, Techniczne i Koneserów, na jego czele stanął Andrea Camastra (Senses 1*). Konkurs rozpocznie się o godzinie 9:00 i potrwa do godziny 16:00, zespoły startować będą w czterech turach.
Konkurs to oczywiście główny punkt sobotniego programu. W tym roku jest on wyjątkowo bogaty i na wszystkich Gości czeka szereg atrakcji, a wśród nich:
- Wirtualne zwiedzanie Château de Chanteloup – degustacja koniaku w okularach VR z udziałem Christophe’a Valtaud – Cellar Master Martell
- Prelekcje, w tym seminarium „Jesiotr w towarzystwie mazurskich ryb z jezior i stawów” (dr inż. Jarosław Parol) czy „Dlaczego Polacy pokochali ramen” (Dariusz Richter, Kuchnie Świata)
- Całodzienna wystawa zdjęć Izy Urbaniak z wyjazdu laureatów L’Art de la cuisine Martell do Maison Martell
- Wykład Restauracja musi zarabiać! (Paweł Gruba, Piotr Rogowski)
- „Muzyka od kuchni” – audycje na żywo, przy koniaku, poprowadzi Piotr Metz
- Otwarte warsztaty koktajlowe: Nowe oblicza koniaku Martell
- Warsztaty Sushi (Akademia Sushi)
- Tasting koniaku Martell (Pernod Ricard Polska, Marcin Rogulski)
- Zwiedzanie Hotel ZAMEK RYN **** z przewodnikiem
- Prezentacje i pokazy sponsorów oraz patronów medialnych na zamkowym dziedzińcu
Zwycięzcy L’art de la Cuisine Martell 2019 ogłoszeni zostaną podczas uroczystej, wieczornej Gali, którą jak co roku poprowadzą Karol Okrasa i Dariusz Maląg.
Jury degustacyjne: Andrea Camastra, Justyna Słupska-Kartaczowska, Joanna Ochniak, Kurt Scheller, Marek Widomski, Adam Chrząstowski
Jury techniczne: Ernest Jagodziński, Jarosław Uściński, Zbigniew Łęgowski, Andrzej Bałdyga, Wiesław Bober, Tomasz Deker.
Organizatorem konkursu jest Grupa Andres, gospodarzem wydarzenia Hotel ZAMEK RYN****.
Patronat merytoryczny nad konkursem pełni Fundacja Klubu Szefów Kuchni.
Konkurs nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski.