Po raz czternasty firma Wyborowa Pernod-Ricard wraz z marką Martell oraz Grupą Anders organizuje Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej, który odbędzie się 5 marca w Hotelu Zamek Ryn****. Kulinarnym tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu a tym samym głównym produktem, który muszą w swoich daniach wykorzystać zawodnicy jest Brytyjska Świeża Jagnięcina Kulinarna (do wyboru udziec, comber, mostek i antrykot).
Podczas konkursu potrawy oceniane będą przez zacne grono jurorów. W tym roku na czele zespołu jurorskiego stanie Paweł Oszczyk, którego w ocenie młodych adeptów sztuki kulinarnej wesprą największe autorytety branży kulinarnej, których nazwiska podamy niebawem.
W PROGRAMIE:
09.00-16.00 – L’ART DE LA CUISINE MARTELL Konkurs na Zamkowym Dziedzińcu
10.00-16.00 – Prezentacje sponsorskie i degustacje (Dziedziniec)
10.00-16.00 – Tasting koniaków MARTELL (Dziedziniec)
L’Art de la cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju, organizowany od 13 lat w wyjątkowych miejscach. Konkurs polega na przygotowaniu potrawy, która najlepiej komponuje się z koniakiem (do samych potraw nie jest dodawany koniak).
W konkursie bierze udział 16 ekip kucharskich – młodych adeptów sztuki kulinarnej, z najlepszych restauracji w Polsce. Zgodnie z regulaminem zawodnicy wystąpią w czterech odsłonach na specjalnie przygotowanych do konkursu stanowiskach. Na przygotowanie każdego dania w 12 porcjach kucharze będą mieć godzinę.
Podczas konkursu potrawy oceniane są przez trzy zespoły jury – pierwszy to JURY TECHNICZNE, , w którym zasiądą największe autorytety sztuki kulinarnej w Polsce oraz JURY DEGUSTACYJNE złożone z Szefów Kuchni. To pierwsze jury oceniać będzie potrawy wg zgodności z regulaminem konkursu, tj. pod kątem sposobu przyrządzenia potrawy, podania i samego jej smaku. Trzeci zespół to JURY KONESERÓW, które przyznaje swoją osobną nagrodę.
Wszystkie zainteresowane zespoły prosimy o przesyłanie formularza zgłoszeniowego faxem pod nr 089/642 70 13 lub mailem na adres d.strucinski@hotelanders.pl do 15 lutego 2016.