l’Art de la cuisine Martell 2014

Newsy

l’Art de la cuisine Martell 2014

13 stycznia 2014

28 lutego – 02 marca br. w hotelu Zamek Ryn**** odbędzie się XII Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej l’Art de la cuisine Martell 2014.

L’Art de la cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju, organizowany od wielu lat w wyjątkowych miejscach. Konkurs polega na przygotowaniu potrawy, która najlepiej komponuje się z koniakiem (do samych potraw nie jest dodawany koniak). W konkursie biorą udział ekipy kucharskie – młodych adeptów sztuki kulinarnej, z najlepszych restauracji w Polsce.

Zgodnie z regulaminem zawodnicy wystąpią w czterech odsłonach, na specjalnie przygotowanych do konkursu stanowiskach. Na przygotowanie każdego dania kucharze będą mieć jedną godzinę.

Podczas konkursu potrawy oceniane będą przez dwa zespoły jury – pierwszy to JURY DEGUSTACYJNE, złożone z gwiazd estrady i ekranu oraz JURY TECHNICZNE, w którym zasiądą największe autorytety sztuki kulinarnej w Polsce. Drugie jury oceniać będzie potrawy wg zgodności z regulaminem konkursu, tj. pod kątem sposobu przyrządzenia potrawy, podania i samego jej smaku.

– Nasz XIV-wieczny zamek krzyżacki to miejsce z ogromną tradycją, także kulinarną. Dawna siedziba komtura, w której rycerze zakonni jadali zwierzynę i ryby z okolicznych jezior i lasów, dziś także słynie z rozmaitości smaków i aromatów. Wielkim zaszczytem i honorem będzie zatem dla nas przyjęcie wspaniałych gości w murach tego niezwykłego miejsca  w dniach 28.02 – 02.03.2014 r. – mówi Łukasz Kundzicz, Dyrektor ds. Marketingu i Sprzedaży Hotel Zamek Ryn****.