01-03 marca br. XIV-wieczny Zamek w Rynie gościć będzie uczestników jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce. Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’Art de la cuisine Martell od kilku lat organizowany jest w tym wyjątkowym miejscu, w samym sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich.
W konkursie biorą udział ekipy kucharskie – młodzi adepci sztuki kulinarnej z najlepszych restauracji w Polsce. Potrawy konkursowe oceniane są przez dwa zespoły jury. Pierwszy to JURY DEGUSTACYJNE, złożone z gwiazd estrady i ekranu, drugi stanowi JURY TECHNICZNE, w którym zasiądą największe autorytety sztuki kulinarnej w Polsce.
Tegorocznym tematem konkursu jest Kurczak Bjafagel Premium. Każda drużyna uczestnicząca w konkursie musi obowiązkowo wykonać potrawę w formie dania głównego dla 10 osób podanego wyłącznie na talerzach. Do jej przygotowania konieczne będzie użycie Kurczak Bjafagel Premium – francuska rasa ze szweckiej hodowli ekologicznej. Produkt dostępny – MARTMAR food and pleasure. Do przyrządzania potrawy nie wolno użyć koniaku Martell, jednak po jej wykonaniu każda ekipa będzie musiała dobrać odpowiedni rodzaj Martell-a harmonizującego ze smakiem potrawy. Wszystkie prace konkursowe powinny być wyjątkowo oryginalne, jednocześnie bardzo eleganckie i wykwintne.
W poprzednich edycjach konkursu w szranki stawały ekipy z wielu znamienitych restauracji. Wśród uczestników i laureatów konkursu znaleźli się młodzi adepci sztuki kulinarnej z takich hoteli, jak INTERCONTINENTAL Warszawa, Andel’s Łódź, Restauracja Ancora, Sheraton Sopot, Le Meriden Bristol czy Zamek Dubiecko.
Sam konkurs, a także pięknie wyeksponowane na zadaszonym zamkowym Dziedzińcu stoiska sponsorów, odwiedzane są zazwyczaj przez 800 – 1000 osób. Właściciele restauracji, menedżerowie i szefowie kuchni mogą zdobyć tu znakomite doświadczenie, skorzystać z ciekawych prezentacji, ale także wziąć udział w bezpłatnych, specjalnie dla nich przygotowanych szkoleniach i seminariach, odbywających się podczas Konkursu.
Zwycięzca konkursu otrzymuje nominację do Kulinarnego Pucharu Polski.
Wszystkie zainteresowane zespoły prosimy o przesyłanie formularza zgłoszeniowego: faxem pod nr 89 642 7013 lub mailem na adres d.strucinski@hotelanders.pl .