L’Art de la cuisine Martell 2013

Newsy

L’Art de la cuisine Martell 2013

08 stycznia 2013

01-03 marca br.  Zamek w Rynie gościć będzie uczestników jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce. Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’Art de la cuisine Martell od kilku lat organizowany jest w tym wyjątkowym miejscu, w samym sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich.

W konkursie biorą udział ekipy kucharskie – młodych adeptów sztuki kulinarnej z najlepszych restauracji w Polsce.

Potrawy konkursowe oceniane są przez dwa zespoły jury – pierwszy to jury degustacyjne, złożone z gwiazd estrady i ekranu oraz jury techniczne, w którym zasiądą największe autorytety sztuki kulinarnej w Polsce. Zwycięzca konkursu otrzymuje nominację do Kulinarnego Pucharu Polski!

Tegorocznym tematem konkursu jest Kurczak Bjafagel Premium. Każda drużyna uczestnicząca w konkursie musi obowiązkowo  wykonać potrawę w formie dania głównego dla 10 osób podanego wyłącznie na talerzach.  Do jej przygotowania konieczne będzie użycie Kurczak Bjafagel Premium – francuska rasa ze szweckiej hodowli ekologicznej. Produkt dostępny – MARTMAR food and pleasure.

Do przyrządzania potrawy nie wolno użyć koniaku Martell,  jednak po  jej wykonaniu każda ekipa będzie musiała dobrać odpowiedni rodzaj Martell-a  harmonizującego ze smakiem potrawy.  Wszystkie prace konkursowe powinny być wyjątkowo oryginalne, jednocześnie bardzo eleganckie i wykwintne.

W poprzednich edycjach konkursu w szranki stawały ekipy z wielu znamienitych restauracji. Wśród uczestników i laureatów konkursu znaleźli się młodzi adepci sztuki kulinarnej z hoteli INTERCONTINENTAL Warszawa, Andel’s Łódź, Restauracja Ancora, Sheraton Sopot, Le Meriden Bristol, Zamek Dubiecko.

Sam konkurs, a także pięknie wyeksponowane na zadaszonym zamkowym Dziedzińcu stoiska sponsorów odwiedzane są  zazwyczaj przez  800-1000 osób.  Właściciele restauracji, menedżerowie i szefowie kuchni  mogą zdobyć tu znakomite doświadczenie, skorzystać z ciekawych prezentacji, ale także wziąć udział w bezpłatnych, specjalnie dla nich przygotowanych szkoleniach i seminariach, odbywających się podczas Konkursu.

Wszystkie zainteresowane zespoły prosimy o przesyłanie formularza zgłoszeniowego faxem pod nr 089/642 70 13 lub mailem na adres d.strucinski@hotelanders.pl

Szczegółowych informacji dotyczących konkursu udziela Dariusz Struciński – szef Kuchni Hotelu ANDERS****Resort& Spa pod nr telefonu 089/642 70 32    lub e-mail d.strucinski@hotelanders.pl