Firma Pernod Ricard Polska wraz z marką Martell oraz Grupa Anders po raz kolejny podjęły decyzję o organizacji Konkursu. W związku z ogromnym zainteresowaniem każdą edycją konkursu, bramy zabytkowego, XIV-wiecznego Hotelu Zamek Ryn**** w Rynie ponownie otworzą się przed uczestnikami spotkania od 9 do 11 marca 2012 r.
L’Art de la cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju, który polega na przygotowaniu potrawy, która najlepiej komponuje się z koniakiem (do samych potraw nie jest dodawany koniak).
W konkursie bierze udział 16 ekip kucharskich – młodych adeptów sztuki kulinarnej, z najlepszych restauracji w Polsce. Zgodnie z regulaminem zawodnicy wystąpią w czterech odsłonach na specjalnie przygotowanych do konkursu stanowiskach. Na przygotowanie każdego dania kucharze będą mieć 1 godzinę.
Podczas konkursu potrawy oceniane są przez dwa zespoły jury – pierwszy to Jury Degustacyjne złożone z gwiazd estrady i ekranu oraz Jury Techniczne, w którym zasiądą największe autorytety sztuki kulinarnej w Polsce. To drugie jury oceniać będzie potrawy wg zgodności z regulaminem konkursu, tj. pod kątem sposobu przyrządzenia potrawy, podania i samego jej smaku.