L?Art de la cuisine Martell 2010

Newsy

L?Art de la cuisine Martell 2010

17 lutego 2010

Poradnik Restauratora objął patronat medialny nad jednym z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce – L’Art de la cuisine Martell. W dniach 05-07 marca br., w konkursie, ktory odbędzie się w XIV-wiecznym Zamku w Rynie, weźmie udział 16 ekip kucharskich z najlepszych restauracji w Polsce.
Potrawy konkursowe oceniane będą przez dwa zespoły jury – JURY DEGUSTACYJNE, złożone z gwiazd estrady i ekranu, oraz JURY TECHNICZNE, w którym zasiądą największe autorytety sztuki kulinarnej w Polsce. Tegorocznym tematem konkursu jest ryba – troć norweska. Każda drużyna uczestnicząca w zawodach musi obowiązkowo wykonać potrawę w formie dania głównego dla 10 osób. Do jej przygotowania konieczne będzie użycie fileta z troci norweskiej „Ryby Szefa Kuchni”, kapusty (białej, czerwonej lub kiszonej), kaszy (jaglanej, pęczak lub gryczanej) oraz oliwy z oliwek „Rocchi”. Do przyrządzania potrawy nie wolno użyć koniaku Martell, jednak po jej wykonaniu każda ekipa będzie musiała dobrać odpowiedni rodzaj Martell-a harmonizującego ze smakiem potrawy. Wszystkie prace konkursowe powinny być oryginalne, bardzo eleganckie i wykwintne. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymają dyplomy za uczestnictwo oraz drobne upominki, a ekipa, która zdobędzie pierwsze miejsce otrzyma Puchar przechodni, nominację do Kulinarnego Pucharu Polski oraz wiele atrakcyjnych nagród. Zwycięska drużyna ma także prawo wzięcia udziału w kolejnej edycji konkursu bez wstępnych eliminacji.
W poprzednich edycjach konkursu w szranki stawały ekipy z wielu znamienitych restauracji. Wśród uczestników i laureatów konkursu znaleźli się młodzi adepci sztuki kulinarnej z hoteli Le Meridien Bristol, Sheraton Warsaw Hotel, Hotel CROCUS Zakopane, Copernicus Kraków. Mamaison Le Regina, Hotel Park Olsztyn, Hotel Mariott, Hotel Zamek Baranów Sandomierski czy też Hilton Warsaw Hotel. Sam konkurs, a także stoiska sponsorów odwiedzane są zazwyczaj przez 800-1000 osób. Właściciele restauracji, menedżerowie i szefowie kuchni mogą zdobyć tu znakomite doświadczenie, skorzystać z ciekawych prezentacji, ale także wziąć udział w bezpłatnych, specjalnie dla nich przygotowanych szkoleniach i seminariach, odbywających się podczas konkursu. Szczegółowych informacji udziela Dariusz Struciński, Szef Kuchni Hotelu ANDERS****Resort& Spa.

PROGRAM

Piątek – 5 marca 2010 r.

18.00 – Odprawa dla uczestników i jurorów – Sala Wielki Kapitularz
19.00-20.00 Tasting koniaku Martell dla uczestników i jurorów – Sala Kapitularz
19.00-20.00 Klub Szefów Kuchni – szkolenie MONIN
20.30-02.00 KLUBOWY WIECZÓR JAZZOWY (Sale Jagiellonów)

Sobota – 6 marca 2010 r.

09.00-16.00 Konkurs Kulinarny „L’Art de la cuisine Martell” – Prowadzenie Karol Okrasa, Dariusz Maląg – dziedziniec zamkowy
10.00-16.00 Prezentacje sponsorskie i degustacje
10.00-16.00 Nowości na rok 2010 prezentowane przez doradców kulinarnych UNILEVER (Dziedziniec)
10.00-16.00 Tasting koniaków Martell
11.00-13.00 i 13.30-15.30 Pokazy kulinarne „KUCHNIE ŚWIATA” – Sala Księcia Witolda
11.00 i 12.30 Seminarium z firmą CONVOTHERM – Sala Króla Jagiełło
12.00 i 14.00 Seminarium i szkolenie „Bezpieczna Żywność” z certyfikatem – firma JOHNSON DIVERSEY – Sala Księżnej Anny
11.00, 12.00, 13.00, 14.00 Zwiedzanie zamku z przewodnikiem (spotkanie w Recepcji)
13.00-15.00 Lunch (bufet) w Restauracji REFEKTARZ

21.00 WIECZÓR BAŚNI I MAGII – Gala Dinner i uroczyste ogłoszenie wyników konkursu – dziedziniec zamkowy (wstęp na dziedziniec od godz. 20.30); w programie także zabawa z zespołem RIVERBOAT RAMBLERS oraz z DJ-em.

Serdecznie zapraszamy do wypożyczania bajkowych strojów i akcesoriów z naszej pracowni krawieckiej w ZBROJOWNI (I piętro) w sobotę w godzinach 14.00-20.30

Niedziela – 7 marca 2010 r.

07.00-11.00 śniadanie w Restauracji REFEKTARZ