W dniach 6-8 marca 2009 r. ponownie w XIV-wiecznym, ekskluzywnym Hotelu**** Zamek Ryn odbędzie się już VII Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’Art de la cuisine Martell. L’Art de la cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju, od lat organizowany w wyjątkowych miejscach. W konkursie mogą wziąć udział kucharze z dowolnych zakładów gastronomicznych, zarówno hotelarskich jak i pojedynczych restauracji z całej Polski. W konkursie uczestniczą ekipy dwuosobowe. Wykonanie zadania konkursowego będzie oceniane przez powołanych przez Organizatora jurorów pracujących w trzech jury: technicznym, degustacyjnym i gwiazdorskim. Jury techniczne składające się z szefów kuchni może przyznać każdej ekipie max 100 punktów, z tego 50 punktów za prawidłowy rozbiór tuszek kaczki, jury degustacyjne składające się z wybitnych Szefów Kuchni z Polski i zagranicy może przyznać każdej ekipie max 100 punktów, zaś jury gwiazdorskie przyzna swoja osobną nagrodę. Każda ekipa otrzyma 2 tuszki kaczki do prawidłowego rozbioru w określonym regulaminowo czasie. Każda dwuosobowa ekipa musi wykonać potrawę w formie dania głównego dla 8 osób podaną wyłącznie na talerzach. Każda ekipa uczestnicząca w konkursie obowiązkowo musi przygotować danie z użyciem dowolnych kilku elementów mięsa kaczki, soczewicy czerwonej i korzenia pietruszki. Po wykonaniu potrawy każdy zespół będzie musiał dobrać odpowiedni rodzaj koniaku Martell jako dodatek harmonizujący ze smakiem potrawy. Nie wolno użyć koniaku Martell jako dodatku do dania. Czas przygotowania, od momentu wejścia na stanowisko pracy, do momentu ustawienia ośmiu przygotowanych porcji na ladzie ekspedycyjnej nie może przekraczać 1 godziny. Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 10 lutego 2009 r. Organizatorami konkursu są: Hotel Zamek Ryn, Grupa Anders, Fundacja Klubu Szefów Kuchni oraz Wyborowa S.A. Patronem medialnym konkursu jest m.in. „Poradnik Restauratora”.