Dojrzewająca gęś z rabarbarem, chłodnik z rakami i przepiórczym jajem, boczek jabłkowy z puree selerowym – to tylko część dań, które poda Grzegorz Łapanowski podczas uroczystej polskiej kolacji w ramach Memphis in May International Festival w Stanach Zjednoczonych.
Memphis in May International Festival to najdłuższy festiwal kulturalny w Ameryce Północnej, w którym co roku bierze udział ponad 300,000 osób. Każda edycja poświęcona jest wybranemu krajowi. Ma on niepowtarzalną możliwość zaprezentowania swojej sztuki, kultury, historii oraz ludzi mieszkańcom Memphis. W tym roku w ten sposób uhonorowana została Polska, a gościem specjalnym jest Grzegorz Łapanowski – kucharz, ekspert w dziedzinie zdrowego odżywiania i twórca największego studia kulinarnego w Polsce – Food Lab Studio. Z pasją inspiruje i eksperymentuje, a już 9 maja podzieli się tą pasją z mieszkańcami Memphis.
Częścią tegorocznej edycji festiwalu Memphis in May jest uroczysta polska kolacja. To niepowtarzalna okazja do zapoznania się z polskimi smakami w nowym, oryginalnym wydaniu. Starannie ułożone menu autorstwa Grzegorza Łapanowskiego oraz Macieja Nowickiego – szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie inspirowane jest kuchnią staropolską, zaskakuje jednak nowymi połączeniami smakowymi, jak na przykład staropolski deser “mleko gdańskie” na bazie żubrówki. Polscy szefowie podadzą tę wyjątkową kolację dla 70 gości w 5-gwiazdkowym hotelu The Peabody Memphis, a w przygotowaniach pomagać im będzie również szef kuchni tamtejszej restauracji, Andreas Kisler.
Memphis in May Festival to festiwal z długoletnią historią i tradycją. Pierwsza edycja odbyła się już w 1977 roku. Możliwość zaprezentowania polskiej kultury i tradycyjnych staropolskich smaków podczas tegorocznych obchodów festiwalu to wyjątkowa okazja do promowania naszego kraju poza jego granicami.