5 czerwca br. podczas ceremonii zamknięcia “Dining Guide Food Show” w Budapeszcie, ogłoszono po raz pierwszy listę 10 Najlepszych Restauracji w Europie Środkowo-Wschodniej. La Rotisserie jest jedyną polską restauracją na tej prestiżowej liście.
Cieszący się największym uznaniem na Węgrzech magazyn o turystyce kulinarnej, Dining Guide, opublikował po raz pierwszy ranking restauracji w Europie Środowko-Wschodniej, które będą walczyć o nagrodę CEEfood (Central and Eastern Europe Food). Celem organizatorów jest ustanowienie dorocznej tradycji wręczania statuetek najlepszym restauracjom w regionie, na wzór 7th Hungarian TOP 10.
W dwufazowym konkursie wzięły udział restauracje z dziesięciu państw: Bułgaria, Czechy, Chorwacja, Polska, Węgry, Rumunia, Serbia, Słowacja, Słowenia oraz Turcja. W pierwszej fazie eksperci nominowali najlepsze restauracje ze swojego kraju, które następnie zostały poddane dogłębnej ocenie i testom przez międzynarodowe jury CEEfood.
CEEfood jest całkowicie niezależną organizacją, której jury anonimowo odwiedza restauracje, testuje je i płaci za wszystkie posiłki. Aby wziąć udział w konkursie restauracja nie musi spełniać żadnych szczególnych wymogów, sprzedawać konkretnych produktów, ani też przedstawić długiej historii swojej działalności lub listy wcześniej zdobytych nagród.
– Jest nam niezmiernie miło znaleźć się w tak szacownym gronie tego prestiżowego konkursu, wśród innych wybitnych restauracji z naszego regionu. Cieszy mnie, że jury kierowało się kryteriami, które na co dzień towarzyszą nam w La Rotisserie – mówi Paweł Oszczyk, Shef Kuchni Restauracji La Rotisserie w Mamaison Hotel Le Regina Warsaw.
W dziesięciostopniowej skali oceniane były między innymi również: technologia, atmosfera w restauracji, prezentacja. Zwycięzca CEEfood zostanie ogłoszony pod koniec roku.