Dekorowanie potraw kwiatami może zupełnie odmienić każdy talerz. A technika sous vide odkrywa nowy smak i właściwości serwowanych produktów. W sobotę 15 września tajemnice tej niezwykłej sztuki kulinarnej odkrywał w Poznaniu Ernest Jagodziński – niezwykle zdolny Mistrz Kulinarny z bogatym doświadczeniem, który teraz stacjonuje w Poznaniu.
Podczas pierwszych Warsztatów Kulinarnych p.t. „Kwitnące Talerze:, które zorganizowano w Restauracji Cucina w City Park & Residence, tuż przed oficjalnym otwarciem, uczestnicy poszerzali swoją wiedzę z techniki gotowania sous vide, kuchni molekularnej i zdobienia kwiatami.
Wraz z nimi gotowała też Joanna Ochniak, Prezes Fundacji Gastronomia na Obcasach, współorganizator spotkania.
W warsztatach wzięli udział profesjonaliści i amatorzy. Podczas kilku godzin uczestnicy ćwiczyli też umiejętność sprawnego i profesjonalnego krojenia produktów i mieli możliwość wykazać się inwencją twórczą komponowania potraw na talerzu. Tak powstał m.in. tatar z łososia z wędzonym arbuzem, miętą i kozim serem w towarzystwie kwiatów -bratków, ogórecznika,
Na zakończenie spotkania każdemu z uczestników Joanna Ochniak uroczyście wręczyła certyfikaty.
Osoby zainteresowane kolejnymi edycjami Warsztatów Kulinarnych prosimy o kontakt na adres: gastronomianaobcasach@wp.pl.