14 – 17 listopada br. w Pomorskiej Akademii Kulinarnej odbędzie się Kurs Carvingu w dwóch stopniach zaawansowania. Pomorska Akademia Kulinarna jest placówką, którą stworzył Zarząd Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski z Krzysztofem Szulborskim na czele.
Szkolenie Pierwszy Stopień
Podczas dwu dniowego (16 godz.) kursu podstawowego uczestnicy będą wykonywać dekoracje z warzyw i owoców. Szkolenie składa się z kilku etapów, które zostały opisane w poniższym programie. Wszystkie prace, które będą wykonywać potencjalni kursanci, zostaną najpierw omówione, a następnie wykonywane pod bacznym okiem instruktora Mistrza Mariusza Gachewicza.
Wszyscy uczestnicy mają zapewnione w cenie, materiały dydaktyczne, sprzęt, na, którym będą pracować, owoce i warzywa, które po zakończeniu szkolenia są ich własnością, lunch, przerwy kawowe. Po ukończonym kursie wszyscy uczestnicy otrzymują certyfikat Pomorskiej Akademii Kulinarnej.
Dzień pierwszy ( I Stopień )
14 listopad br.
Godz. 9.00 rozpoczęcie Szkolenia
Krótki wstęp na temat Carvingu
Omówienie technik posługiwania się narzędziami i „zapoznanie „się z nimi
Omówienie poszczególnych wzorów i samodzielna praca wraz z instruktorem:
W pierwszym dniu zostaną wykonane różnego rodzaju kwiaty, liście, szyszki z warzyw i owoców ( rzodkiewka, por, cebula, marchew, biała rzodkiew, cukinia, ogórek, papryczki chili, , kalarepa, melon)
Z wszystkich wykonanych elementów na koniec pierwszego dnia szkolenia, kursanci wykonają kompozycje np. wazonie, koszyku oczywiście własnoręcznie wykonanym
Omówienie technik i sposobów przechowywania prac
Między czasie będą przerwy kawowe
Godz. 14.00 Lunch
Godz. 17.00 zakończenie pierwszego dna Szkolenia z możliwością przedłużenia, gdyż wszystkie osoby muszą ukończyć daną pracę.
Dzień drugi ( I Stopień )
15 listopad br.
Godz. 9.00 rozpoczęcie Szkolenia
Przypomnienie z poprzedniego dnia kilku technik
Zapoznanie z nowymi technikami – wprowadzenie elementu tajskiego na warzywach i dużych owocach
W drugim dniu zostaną wykonane prace w owocach i warzywach ( jabłka, kalarepa, melon żółty, melon, arbuz)
Z wszystkich wykonanych elementów na koniec drugiego dnia Szkolenia , kursanci wykonają kompozycje łącząc poszczególne elementy w całość
Godz. 14.00 lunch,
Godz. 17.00 zakończenie Szkolenia z możliwością przedłużenia, gdyż wszystkie osoby muszą ukończyć daną pracę. oraz wręczenie certyfikatów
Szkolenia Carving II Stopień
Podczas dwu dniowego (16 godz.) kursu zaawansowanego uczestnicy będą wykonywać dekoracje z warzyw i owoców. Szkolenie składa się z kilku etapów, które zostały opisane w poniższym programie. Wszystkie prace, które będą wykonywać potencjalni kursanci, zostaną najpierw omówione, a następnie wykonywane pod bacznym okiem instruktora Mistrza Mariusza Gachewicza.
Pierwszy dzień Szkolenia ( II Stopień )
16 listopad br.
Godz. 9.00 rozpoczęcie szkolenia
Temat Szkolenia : Techniki Tajskie
Szkolenie skierowane jest do osób posiadających podstawowe umiejętności w carvingu
Omówienie poszczególnych wzorów i samodzielna praca wraz z instruktorem:
Praca na owocach i warzywach. Omówienie technik i sposobów przechowywania prac
Między czasie będą przerwy kawowe
Godz. 14.00 LUNCH
Godzina 17.00 Zakończenie pierwszego dnia Szkolenia z możliwością przedłużenia, gdyż wszystkie osoby muszą ukończyć daną pracę.
Drugi dzień Szkolenia( II Stopień )
17 listopad br.
Temat Techniki Tajskie cz II
Szkolenie w którym będą wykorzystane duże owoce i warzywa (arbuz, dynia). tworzenie płaskorzeźb, wraz z ich wykończeniem.
Szkolenie skierowane jest do osób posiadających podstawowe umiejętności w carvingu
Godz. 14.00 Lunch
Godz. 17.00 Zakończenie pierwszego dnia Szkolenia z możliwością przedłużenia, gdyż wszystkie osoby muszą ukończyć daną pracę. oraz wręczenie certyfikatów
Koszt Szkolenia Carving I Stopień ( dwa dni ) 750,00 zł + VAT /osoba
Koszt Szkolenia Carving II Stopień (dwa dni ) 900 zł + VAT / osoba
Pakiet ( I i II Stopień zaawansowania 4 Dni ) 1500 zł + VAT / osoba
Terminy Szkoleń
I Stopień Zaawansowania 14 -15 Listopad 2011
II Stopień Zaawansowania 16-17 Listopad 2011
Zgłoszenia Przyjmujemy do 12 Listopada br. do godziny 17.00
e- mail szulba@tlen.pl
lub telefonicznie 501 – 123- 458
Uwaga – Ilość miejsc ograniczona!