Kurs Carvingu w Pomorskiej Akademii Kulinarnej

Newsy

Kurs Carvingu w Pomorskiej Akademii Kulinarnej

02 listopada 2011

14 – 17 listopada br. w Pomorskiej Akademii Kulinarnej odbędzie się  Kurs Carvingu w dwóch stopniach  zaawansowania.  Pomorska Akademia Kulinarna jest placówką, którą stworzył Zarząd Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski z Krzysztofem Szulborskim na czele.

Szkolenie Pierwszy Stopień

Podczas dwu dniowego (16 godz.) kursu podstawowego uczestnicy będą wykonywać dekoracje z warzyw i owoców. Szkolenie składa się z kilku etapów, które zostały opisane w poniższym programie. Wszystkie prace, które będą wykonywać potencjalni kursanci, zostaną najpierw omówione, a następnie wykonywane pod bacznym okiem instruktora Mistrza Mariusza Gachewicza.

Wszyscy uczestnicy mają zapewnione w cenie, materiały dydaktyczne, sprzęt, na, którym będą pracować, owoce i warzywa, które po zakończeniu szkolenia są ich własnością, lunch, przerwy kawowe. Po ukończonym kursie wszyscy uczestnicy otrzymują certyfikat Pomorskiej Akademii Kulinarnej.

 

Dzień pierwszy ( I Stopień )

14 listopad br.

Godz. 9.00 rozpoczęcie Szkolenia

Krótki wstęp na temat Carvingu

Omówienie technik posługiwania się narzędziami i „zapoznanie „się z nimi

Omówienie poszczególnych wzorów i samodzielna praca wraz z instruktorem:

W pierwszym dniu zostaną wykonane różnego rodzaju kwiaty, liście, szyszki z warzyw i owoców ( rzodkiewka, por, cebula, marchew, biała rzodkiew, cukinia, ogórek, papryczki chili, , kalarepa, melon)

Z wszystkich wykonanych elementów na koniec pierwszego dnia szkolenia, kursanci wykonają kompozycje np. wazonie, koszyku oczywiście własnoręcznie wykonanym

Omówienie technik i sposobów przechowywania prac

Między czasie będą przerwy kawowe

Godz. 14.00 Lunch

Godz. 17.00 zakończenie pierwszego dna Szkolenia z  możliwością przedłużenia, gdyż wszystkie osoby muszą ukończyć daną pracę.

 

Dzień drugi ( I Stopień )

15 listopad br.

Godz. 9.00 rozpoczęcie Szkolenia 

Przypomnienie z poprzedniego dnia kilku technik

Zapoznanie z nowymi technikami – wprowadzenie elementu tajskiego na warzywach i dużych owocach

W drugim dniu zostaną wykonane prace w owocach i warzywach ( jabłka, kalarepa, melon żółty, melon, arbuz)

Z wszystkich wykonanych elementów na koniec drugiego dnia Szkolenia , kursanci wykonają kompozycje łącząc poszczególne elementy w całość

Godz. 14.00 lunch,

Godz. 17.00  zakończenie Szkolenia z możliwością przedłużenia, gdyż wszystkie osoby muszą ukończyć daną pracę. oraz wręczenie certyfikatów

 

Szkolenia Carving II Stopień

Podczas dwu dniowego (16 godz.) kursu zaawansowanego  uczestnicy będą wykonywać dekoracje z warzyw i owoców. Szkolenie składa się z kilku etapów, które zostały opisane w poniższym programie. Wszystkie prace, które będą wykonywać potencjalni kursanci, zostaną najpierw omówione, a następnie wykonywane pod bacznym okiem instruktora Mistrza Mariusza Gachewicza.

Pierwszy dzień Szkolenia ( II Stopień )

16 listopad br.

Godz. 9.00 rozpoczęcie szkolenia 

Temat Szkolenia : Techniki Tajskie

Szkolenie skierowane jest do osób posiadających podstawowe umiejętności w carvingu

Omówienie poszczególnych wzorów i samodzielna praca wraz z instruktorem:

Praca na owocach i warzywach. Omówienie technik i sposobów przechowywania prac

Między czasie będą przerwy kawowe

Godz. 14.00 LUNCH

Godzina 17.00 Zakończenie pierwszego dnia Szkolenia z możliwością przedłużenia, gdyż wszystkie osoby muszą ukończyć daną pracę.

Drugi dzień Szkolenia( II Stopień )

17 listopad br.

Temat Techniki Tajskie cz II

Szkolenie w którym będą wykorzystane duże owoce i warzywa (arbuz, dynia). tworzenie płaskorzeźb, wraz z ich wykończeniem.

Szkolenie skierowane jest do osób posiadających podstawowe umiejętności w carvingu

Godz. 14.00 Lunch

Godz. 17.00 Zakończenie pierwszego dnia Szkolenia z możliwością przedłużenia, gdyż wszystkie osoby muszą ukończyć daną pracę. oraz wręczenie certyfikatów

 

 

Koszt Szkolenia Carving I Stopień ( dwa dni ) 750,00 zł + VAT /osoba

Koszt Szkolenia Carving II Stopień (dwa dni ) 900 zł + VAT / osoba

Pakiet ( I i II Stopień zaawansowania 4 Dni ) 1500 zł + VAT / osoba

 

Terminy Szkoleń

I Stopień Zaawansowania 14 -15 Listopad 2011

II Stopień Zaawansowania 16-17 Listopad 2011

 

Zgłoszenia Przyjmujemy do 12 Listopada br. do godziny 17.00

e- mail  szulba@tlen.pl   

lub telefonicznie 501 – 123- 458

Uwaga – Ilość miejsc ograniczona!