Europejskie Stowarzyszenie Kulinarne Euro-Toques – Polska i Zakład Badawczy Przemysłu Piekarskiego Sp. z o.o. w Bydgoszczy zapraszają właścicieli firm oraz pracowników branży gastronomicznej i hotelarskiej do udziału w szkoleniu abc zakwasów żytnich do produkcji np. żurku staropolskiego oraz dobrego pieczywa. Szkolenie poprowadzą: Dr Józef Sadkiewicz, prezes ZBPP, Akademia Kulinarna; Mistrz Kulinarny Marcin Szukaj, Akademia Kulinarna Członek Zarząd Euro-Toques; Prezydent Jean Bos, Euro-Toques Polska, Członek Zarząd Euro-Toques International; mgr inż. Adam Melkowski, Szkoła Piekarstwa; Mistrz Józef Ziółkowski, Szkoła Piekarstwa oraz mgr inż. Elżbieta Kądziela, Laboratoria Kontroli Jakości ZBPP. Celem szkolenia jest praktyczne poznanie technologii produkcji:
* zakwasu do zup np. żur „staropolski” wg receptury Akademii Kulinarnej Sadkiewicz & Szukaj
* nauka przygotowania zakwasu i samodzielna obsługa mini – wytwarzacza do zakwasu z zastosowaniem kultur starterowych
* produkcja atrakcyjnego pieczywa na zakwasie wg receptur Szkoły Piekarstwa Sadkiewicza
* nauka produkcji chleba razowego, bułek bankietowych, graham wraz z nauką oceny jakości pieczywa
* degustacja potraw i pieczywa na bazie przepisów autorskich z Akademii Kulinarnej Sadkiewicz & Szukaj i Szkoły Piekarstwa.
W ramach kursu uczestnik otrzymuje skrypt, zestaw receptur, instrukcje obsługi wytwarzacza zakwasu oraz uczestniczy w degustacji potraw autorskich i nowatorskiego pieczywa w Akademii Kulinarnej.
Terminy szkolenia: od wtorku do środy (2 dni) od godz. 9:00-15:00
w pierwszym lub trzecim tygodniu każdego miesiąca.
Uczestnik po zaliczeniu testów otrzymuje certyfikat.
Osoby zainteresowane uczestnictwem w szkoleniu prosimy o kontakt telefoniczny pod numer tel. kom 605-651-911 lub na adres internetowy e-mail: jozef@sadkiewicz.pl lub szukiszukaj@op.pl