Kurs – abc zakwasów żytnich

Newsy

Kurs – abc zakwasów żytnich

05 listopada 2010

Europejskie Stowarzyszenie Kulinarne Euro-Toques – Polska i Zakład Badawczy Przemysłu Piekarskiego Sp. z o.o. w Bydgoszczy zapraszają właścicieli firm oraz pracowników branży gastronomicznej i hotelarskiej do udziału w szkoleniu abc zakwasów żytnich do produkcji np. żurku staropolskiego oraz dobrego pieczywa. Szkolenie poprowadzą: Dr Józef Sadkiewicz, prezes ZBPP, Akademia Kulinarna; Mistrz Kulinarny Marcin Szukaj, Akademia Kulinarna Członek Zarząd Euro-Toques; Prezydent Jean Bos, Euro-Toques Polska, Członek Zarząd Euro-Toques International; mgr inż. Adam Melkowski, Szkoła    Piekarstwa; Mistrz Józef Ziółkowski, Szkoła    Piekarstwa oraz mgr inż. Elżbieta Kądziela, Laboratoria Kontroli Jakości  ZBPP. Celem szkolenia jest praktyczne poznanie technologii produkcji:

    * zakwasu do zup np. żur „staropolski” wg receptury Akademii Kulinarnej Sadkiewicz & Szukaj

    * nauka przygotowania zakwasu i samodzielna obsługa mini – wytwarzacza do zakwasu z zastosowaniem kultur starterowych

    * produkcja atrakcyjnego pieczywa na zakwasie wg receptur Szkoły Piekarstwa Sadkiewicza

    * nauka produkcji chleba razowego, bułek bankietowych, graham wraz z nauką  oceny jakości pieczywa

    * degustacja potraw i pieczywa na bazie przepisów autorskich z Akademii Kulinarnej Sadkiewicz & Szukaj i Szkoły Piekarstwa.

W ramach kursu uczestnik otrzymuje skrypt, zestaw receptur, instrukcje obsługi wytwarzacza  zakwasu oraz uczestniczy w degustacji potraw autorskich i nowatorskiego pieczywa w Akademii Kulinarnej.

Terminy szkolenia: od wtorku do środy (2 dni) od godz. 9:00-15:00

w pierwszym lub trzecim tygodniu każdego miesiąca.

Uczestnik po zaliczeniu testów otrzymuje  certyfikat.

Osoby zainteresowane uczestnictwem w szkoleniu prosimy o kontakt telefoniczny  pod numer tel. kom 605-651-911 lub na adres internetowy e-mail:  jozef@sadkiewicz.pl lub szukiszukaj@op.pl