W Warszawie w dzielnicy Wawer powstała restauracja i klubokawiarnia Kura Domowa w której można zjeść dania przygotowane z sezonowych produktów, spędzić aktywnie czas z rodziną i przyjaciółmi oraz uczestniczyć w ciekawych warsztatach.
O wyjątkowości Kury Domowej na tle warszawskich lokali decyduje autorskie menu szefa kuchni bazujące na świeżych składnikach i przyjazna gościom przestrzeń wykorzystywana do realizacji projektów kulinarno – kulturalnych. Jest to również dobre miejsce na lunch biznesowy i przyjęcia okolicznościowe. Warsztaty, niecodzienne spotkania i wydarzenia są tu stałą atrakcją, która wpisuje się w charakter miejsca łączącego restaurację i klubokawiarnię.
Całościową atmosferę lokalu usytuowanego przy ul. Zwoleńskiej w Wawrze tworzy niepowtarzalne otoczenie z sielskim w porze wiosny i lata widokiem na łąkę oraz mały strumyk. W nowocześnie urządzonej sali z ciekawie wykorzystanym motywem kury dominuje drewno i zieleń oraz kolorowe akcenty tworzące ciepły, klimatyczny nastrój. Dużym atutem lokalu, oprócz przylegającego do restauracji ogródka jest przeszklona, kameralna sala zabaw dedykowana dzieciom. Mile widziani w Kurze Domowej są również rowerzyści, którzy po aktywnym wypoczynku na szlakach rowerowych Mazowieckiego Parku Krajobrazowego mogą wstąpić, aby skosztować świeżych soków i lekkostrawnych dań.
W jasnych i przestronnych wnętrzach Kury Domowej są serwowane polskie smaki w nowoczesnym wydaniu jak również zawsze świeżo mielona, aromatyczna kawa pochodząca z uznanej warszawskiej palarni. Krótka i sezonowa karta dań w autorskiej oprawie szefa kuchni, podana w ciekawy sposób pozwala na delektowanie się niezapomnianymi wrażeniami kulinarnymi. Smakosze powinni docenić dania inspirowane niecodziennymi składnikami serwowane w każdy ostatni weekend miesiąca. W menu Kury Domowej można znaleźć dania o wyjątkowej kompozycji smaków: krem z dyni podany ze świeżą pomarańczą czy placki z kiszonej kapusty z musem z sera koziego i cebulką balsamiczną. Na deser Szef Kuchni poleca ciasteczko migdałowe przekładane kremem na bazie sera mascarpone podane ze świeżymi sezonowymi owocami.
Właścicielami i pomysłodawcami Kury Domowej są Anna i Bartosz Naszewscy, młode małżeństwo z okolic Wawra, dla których główną ideą powstania restauracji było stworzenie wyjątkowego i potrzebnego w tej części Warszawy miejsca spotkań. Kura Domowa ma poza dobrą kuchnią, również bogatą i różnorodną ofertę tematycznych spotkań edukacyjno- kulinarnych, m.in.: warsztaty ze stylizacji, kurs pierwszej pomocy dla rodziców, warsztaty kulinarne. W klubokawiarni odbywają się również klimatyczne spotkania: wieczór z tangiem argentyńskim czy wieczór win hiszpańskich i flamenco. Właściciele słuchając Klientów i proponując własne pomysły tworzą i aktywnie rozwijają ofertę kulturalno – kulinarną, o czym informują na bieżąco na profilu KURY DOMOWEJ na facebooku.