7 kwietnia 2016 roku, odbyła się ósma emocjonująca bitwa o miano kucharza z talentem podczas VIII edycji Konkursu Sztuki Kulinarnej Roberta Sowy! Konkurs odbył się w warszawskim Centrum Targowo-Kongresowym MT Targi, podczas 20. jubileuszowej edycji największych Targów branży HoReCa – EuroGastro 2016.
Po dniu pełnym wrażeń i kulinarnych zmagań, jury profesjonalne i degustacyjne wyłoniło laureatów konkursu “KULINARNY TALENT 2016”. Tegoroczna edycja konkursu już przeszła do historii, ponieważ po raz pierwszy na najwyższym podium stanęła kobieta. Wszystkim laureatom i finalistom serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów.
Oto NAJLEPSI Z NAJLEPSZYCH:
1 miejsce i miano Kulinarnego Talentu 2016 roku zdobyła Gabriela Łukaszewicz, rekomendowana przez Grzegorza Chlebowicza – szefa kuchni Trattorii Czarna Owca w Białymstoku. Jej comber z jelenia w ketjap manis z pianą z fety oraz orientalne kevis z kurczaka z bezą jagodową i sosem czekoladowym okazało się zdecydowanym numerem 1.
2 miejsce zajął Paweł Laśkiewicz rekomendowany przez Adama Kowalewskiego z Pierogarni pod Aniołami w Bydgoszczy (danie: jeleń/ kurczak/ pietruszka/ demi glace/ jagoda/ burak).
3 miejsce trzecie przypadło Aleksandrze Siekierko rekomendowanej przez Bartłomieja Heba z Akademii Kulinarnej Mariusza Nowickiego (danie: comber z jelenia w aromatycznej kompozycji).
Trzeba przyznać, że uczestnicy nie mieli łatwego zadania, ponieważ do przygotowania dań konkursowych musieli obowiązkowo użyć wszystkich produktów zapewnionych przez organizatora i sponsorów: comber z jelenia ufundowany przez Artura Świerżewskiego, pierś z kurczaka firmy QFG, wybrane warzywa i owoce Oerlemans, przyprawy marki Prymat, czekoladę Arabesque, Tłuszcz do smażenia 1900 Culinary oraz grecki ser FETA.
Konkurs poprowadzili: gospodarz konkursu Robert Sowa oraz dziennikarka i prezenterka telewizyjna Agnieszka Hyży.
Uczestników oceniało w tym roku JURY PROFESJONALNE w składzie:
– Jerzy Pasikowski – przewodniczący jury (ekspert kulinarny, organizator strony merytorycznej i przewodniczący jury większości konkursów kulinarnych w Polsce)
– Teo Vafidis (ekspert i doradca kulinarny; ambasador kuchni greckiej w Polsce)
– Artur Świerżewski (wieloletni Szef Kuchni; właściciel firm: Galop Catering, Dzik Malina i Sklep Wiejski Dziczyzna)
– Tomek Pawlusek (szef kuchni Odyssey Club Hotel Wellness & SPA w Kielcach)
– Wiesław Bober (szef kuchni hotelu Fabryka Wełny w Pabianicach)
– Krzysztof Gawlik (ekspert kulinarny RM Gastro Polska)
oraz JURY DEGUSTACYJNE obradujące w składzie:
– Katarzyna Dowbor (prezenterka TV, dziennikarka, autorka wielu reportaży i programów telewizyjnych)
– Ewa Wojciechowska (dziennikarka, ekspert od show-biznesu, autorka portalu ewawojciechowska.pl)
– Mariusz Czerkawski (najbardziej znany polski hokeista; wykładowca, komentator sportowy, uczestnik debat publicznych. Juror konkursów telewizyjnych, uczestnik programów rozrywkowych, grał w wielu filmach i serialach telewizyjnych)
– Jacek Kopczyński (aktor teatralny, filmowy i dubbingowy)
Wszyscy uczestnicy wystąpili w autorskich strojach konkursowych zaprojektowanych i przygotowanych przez firmę CHEMAN.
Laureaci i uczestnicy konkursu otrzymali atrakcyjne nagrody:
– tygodniowy staż w restauracji N31 restaurant & bar by Robert Sowa
– drona ufundowanego przez Piekarnię Szwajcarską InterEuropol
– tygodniową wycieczkę all inclusive dla 2 osób do Kokkino Nero w Grecji oraz 3-miesięczny staż w hotelu w Grecji ufundowane przez Biuro Podróży Hellas Travel
– zestawy profesjonalnych akcesoriów kuchennych ufundowanych przez firmę MerxTeam
– czekoladowe upominki od firmy Zeelandia
– kuferki przypraw marki PRYMAT
– pamiątkowe talerze konkursowe zaprojektowane i ufundowane przez FineDine
– profesjonalne garnki ufundowane przez RM GASTRO
„Kulinarny Talent” to prestiżowy konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród rozpoczynających życie zawodowe kucharzy do 23. roku życia. Jest to więc pokaz najnowszych trendów odkrywanych przez młodych adeptów sztuki kulinarnej, wzbogacony ich młodzieńczą fantazją, a zarazem odwagą w łączeniu smaków i różnych technik przygotowywania dań.
Zgodnie z przyjętą formułą, o miano zwycięzcy co roku rywalizują kucharze rekomendowani przez doświadczonych szefów kuchni lub nauczycieli zawodu, co gwarantuje wysoki poziom konkursu. Zadaniem uczestników jest przygotowanie ciekawych, oryginalnych w smaku, a zarazem eleganckich i wykwintnych dań, które zachwycają jurorów.