Kulinarny Talent 2016 – finaliści konkursu

Wydarzenia

Kulinarny Talent 2016 – finaliści konkursu

23 marca 2016

Już niebawem VIII edycja konkursu Kulinarny Talent 2016. Zmagania konkursowe odbędą się 7 kwietnia o godz. 11 podczas targów EuroGastro w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie.

Spośród ponad 30 chętnych, wybrano 12 finalistów:

Butkiewicz Jakub – restauracja Biały Królik w Gdyni; szef rekomendujący: Marcin Popielarz

Floriańczyk Łukasz – ZSG Poznańska; nauczyciel rekomendujący: Anna Pelc

Kępkowicz Jolanta – restauracja Strefa Warszawa; szef rekomendujący: Jarosław Walczyk

Krawczyński Jakub – Fabryka Wełny Pabianice; szef rekomendujący: Wiesław Bober

Laśkiewicz Paweł – Pierogarnia pod Aniołami w Bydgoszczy; szef rekomendujący: Adam Kowalewski

Leśniewska Agnieszka – ZSG we Wrocławiu; szef rekomendujący: Zbigniew Koźlik HP Park Wrocław

Lipińska Natalia – ZSG we Wrocławiu; szef rekomendujący: Zbigniew Koźlik HP Park Wrocław

Łukaszewicz Gabriela – Trattoria Czarna Owca; szef rekomendujący: Grzegorz Chlebowicz

Marciniak Anna – Trattoria Vicolo; szef rekomendujący: Katarzyna Świerczyk

Siekierko Aleksandra – Akademia Kulinarna Mariusza Nowickiego; szef rekomendujący: Bartłomiej Heba

Szostak Sebastian – Powiatowy Zespół Szkół w Kościerzynie; nauczyciel rekomendujący: Tomasz Grzegorzewski

 Zawojski Mateusz – Zorza Warszawa; szef rekomendujący: Julian Zielonka

„Kulinarny Talent” to prestiżowy konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród rozpoczynających życie zawodowe kucharzy do 23. roku życia. Jest to więc pokaz najnowszych trendów odkrywanych przez młodych adeptów sztuki kulinarnej, wzbogacony ich młodzieńczą fantazją, a zarazem odwagą w łączeniu smaków i różnych technik przygotowywania dań.

Zgodnie z przyjętą formułą, o miano zwycięzcy rywalizują kucharze rekomendowani przez doświadczonych szefów kuchni lub nauczycieli zawodu, co gwarantuje wysoki poziom konkursu. Zadaniem uczestników jest przygotowanie ciekawych, oryginalnych w smaku, a zarazem eleganckich i wykwintnych dań, które zachwycą jurorów.

6 kwietnia o godz. 17.30 odbędzie się spotkanie z uczestnikami w obiekcie „U Artura” (Zielonka, ul. Poniatowskiego 62).

7 kwietnia o godz. 11.00 rozpocznie się konkurs, który poprowadzą Robert Sowa i Agnieszka Hyży. Uroczyste ogłoszenie wyników Konkursu „Kulinarny Talent 2016″ oraz wręczenie statuetek, nagród i dyplomów odbędzie się 7 kwietnia, po zakończeniu konkursu ok. godz. 14.30

Uczestników oceniać będzie w tym roku JURY PROFESJONALNE w składzie:

Jerzy Pasikowski – przewodniczący jury (ekspert kulinarny, organizator strony merytorycznej i przewodniczący jury większości konkursów kulinarnych w Polsce)

Teo Vafidis (ekspert i doradca kulinarny; ambasador kuchni greckiej w Polsce)

Artur Świerżewski (wieloletni Szef Kuchni; właściciel firm: Galop Catering, Dzik Malina i Sklep Wiejski Dziczyzna)

Krzysztof Gawlik (ekspert kulinarny RM Gastro Polska)

Tomek Pawlusek (szef kuchni Odyssey Club Hotel Wellness & SPA w Kielcach)

Wiesław Bober (szef kuchni hotelu Fabryka Wełny w Pabianicach)

oraz JURY DEGUSTACYJNE:

Katarzyna Dowbor (prezenterka TV, dziennikarka, autorka wielu reportaży i programów telewizyjnych)

Ewa Wojciechowska (dziennikarka, ekspert od show-biznesu, autorka portalu ewawojciechowska.pl)

Mariusz Czerkawski (najbardziej znany polski hokeista; wykładowca, komentator sportowy, uczestnik debat publicznych. Juror konkursów telewizyjnych, uczestnik programów rozrywkowych, grał w wielu filmach i serialach telewizyjnych)

Jacek Kopczyński (aktor teatralny, filmowy i dubbingowy)

Nadzór nad Jury technicznym i degustacyjnym sprawował będzie Robert Wojnarowski – szef N31 restaurant & bar by Robert Sowa.