26 marca podczas Targów EuroGastro 2015 odbędzie się konkurs „Kulinarny Talent 2015”. Organizatorem jest Robert Sowa i MT Targi Polska przy wsparciu merytorycznym KSK.
„Kulinarny Talent” to konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród młodych i zdolnych kucharzy. Dzięki przyjętej formule uczestnicy mogą zaskoczyć finezją i pomysłowością. Wyznacznikami ich pracy są innowacyjność i umiejętność twórczego łączenia składników i smaków. Tym samym konkurs staje się sposobem na poszukiwanie nowych kierunków w gastronomii. Przyświeca mu również bardzo istotny cel, bo jednym z zamierzeń projektu jest zachęcenie młodych ludzi do tego, by rozwijali się zawodowo i poznawali nowe trendy kulinarne.
Celem głównym konkursu jest wykazanie się umiejętnością przygotowania ciekawych dań, które powinny być oryginalne pod względem smaku, a jednocześnie eleganckie i wykwintne oraz muszą zawierać wszystkie określone w regulaminie produkty obowiązkowe.
W tym roku tematem konkursu, a jednocześnie produktami obowiązkowymi będą: wołowina sezonowana, mrożonki Hortex oraz przyprawy marki Prymat.