27 marca br. odbyła się kolejna bitwa o miano kucharza z talentem podczas VI edycji Konkursu Sztuki Kulinarnej Roberta Sowy.
Jury techniczne w składzie: Joanna Ochniak, Iwona Niemczewska, Liliana Filipiak i Kazimiera Staszewska oraz jury degustacyjne: Joanna Racewicz, Monika Jarosińska, Filip Bajon, Jacek Kret i dr n. med. Michał Michalik wyłoniło laureatów konkursu “Kulinarny Talent 2014”. Oto oni:
1 miejsce zdobył Paweł Witek (Zespół Szkół Gastronomicznych Warszawa, ul. Poznańska; osoba rekomendująca: Aneta Czarnota-Kołcoń), który przygotował łososia w trzech odsłonach: w soku z buraka z granitą szpinakową, z ogórkiem kompresowanym, pianą z ogórka i granolą z anchois oraz wędzonego dymem z pianą chrzanową i jadalną ziemią na pumperniklu.
2 miejsce zajął Marek Ciureja (Restauracja Pałacu Mierzęcin Wellness&Spa; szef rekomendujący: Paweł Salamon) za intermezzo z łososia podwędzane w jaśminie z mini sałatką, strączkami i pianką owocową.
3 miejsce przypadło Jarosławowi Kowalewskiemu (Mamaison Hotel Le Regina Warszawa; szef rekomendujący: Paweł Oszczyk), który przygotował łososia sous-vide z sosem imbirowo-wiśniowym, ravioli z krewetką pod pianą z bisque, musem z marchewki, orientalną kapustą i jabłkiem w pięciu smakach.
“Kulinarny Talent” to konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród młodych i zdolnych kucharzy. Dzięki przyjętej formule uczestnicy mogą zaskoczyć finezją i pomysłowością. Wyznacznikami ich pracy są innowacyjność i umiejętność twórczego łączenia składników i smaków. Tym samym konkurs staje się sposobem na poszukiwanie nowych kierunków w gastronomii. Przyświeca mu również bardzo istotny cel, bo jednym z zamierzeń projektu jest zachęcenie młodych ludzi do tego, by rozwijali się zawodowo i poznawali nowe trendy kulinarne.
Organizatorem Konkursu, podobnie jak w latach ubiegłych, był Robert Sowa przy pomocy merytorycznej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, MT Targi oraz Agencji Ready PR Events&More. Konkurs odbył się w Centrum Targowo-Kongresowym MT Targi w Warszawie, podczas największych Targów branży HoReCa – EuroGastro 2014.
Konkurs poprowadzili Robert Sowa i Filip Chajzer – reporter Dzień Dobry TVN.