Kulinarny Talent 2012 – wyłoniony

Newsy

Kulinarny Talent 2012 – wyłoniony

23 marca 2012

22 marca br. podczas Targów branży HoReCa – EuroGastro 2012  odbyła się IV edycja Konkursu Sztuki Kulinarnej Roberta Sowy. Celem konkursu było zachęcenie młodych ludzi do rozwoju zawodowego i poznania nowych trendów kulinarnych. 

Po dniu pełnym kulinarnych wrażeń jury techniczne w składzie: Jerzy Pasikowski, Rafał Targosz, Tomasz Jakubiak i Mikołaj Hęciak oraz jury degustacyjne: Marta Grycan, Mateusz Borek, Bożydar Iwanow i Roman Kołtoń, wyłoniło laureatów konkursu. Oto oni:

1 miejsce zdobył Marcin Popielarz (Hotel Sheraton Sopot; szef rekomendujący: Tomasz Borucki), który przygotował: podudzia z kurczaka w brunoise z warzyw podane z polentą o smaku czerwonej kapusty, wędzonym łososiem z bryndzą w kaparowym gelanie oraz sosem z moreli i anchois

2 miejsce przypadło Bartłomiejowi Pawlikowskiemu (Hotel Best Western Gorzów Wielkopolski; szef rekomendujący: Dawid Szkudlarek) za udko z kurczaka z musem borowikowym, z dodatkiem ziemniaka confit, quiche z łososiem i gołąbka warzywnego podlanego miodkiem majowym

3 miejsce zajął Marcin Zawadzki z Warszawy rekomendowany przez Pawła Oszczyka), który przyrządził chrupiącego kurczaka confit z wędzonym łososiem norweskim i foie gras, podanego z risotto ze szczawiem i awokado oraz sosem curry

Dwóch finalistów konkursu “Kulinarny Talent 2012” – Maciej Siąkowski i Kamil Wierzbowski, zakwalifikowało się do Narodowej Reprezentacji Polski Juniorów na Erfurt 2012.

Organizatorem konkursu był Robert Sowa przy pomocy merytorycznej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, MT Targów oraz Agencji Ready PR Events&More.