Zawodnicy tradycyjnie zmierzą się w dwóch konkurencjach:
a) sprawnościowej – każda ekipa otrzyma jedną sztukę polędwicy wołowej i jedną sztukę rostbefu wołowego z kością i tłuszczem oraz błonami i przerostem; ocenie będzie podlegać jakość luzowania – jak najmniej pozostawionego mięsa na błonach i na kości w jak najkrótszym czasie – kto szybszy i dokładniejszy ten wygrywa).
b) gotowania, w ramach której do przygotowania będą przystawka ciepła (8 talerzy) i danie główne (8 talerzy); produkty obowiązkowe w dowolnej konfiguracji w przystawce i daniu głównym to:
– wyluzowana polędwica wołowa i rostbef z konkurencji sprawnościowej+ 1 kg mięsa wołowego zmielonego z łopatki użyty tylko w jednym dowolnym daniu (mięso zmielone przez szefa kuchni Haston City Hotel lub na wyraźną prośbę przekazaną podczas odprawy o zmieleniu przez uczestnika w trakcie konkursu – regulaminowym czasie konkursowym).
Każda ekipa obowiązkowo poza mięsem musi użyć:
– piwo (z linii Kompani Piwowarskiej) w daniu głównym
– dowolny przynajmniej jeden produkt z linii CHEF użyty w przystawce i daniu głównym (redukcje – czerwone wino, białe wino, czarny czosnek i cytryna, fondy w płynie – demi glace, cielęcy, drobiowy i ze skorupiaków, fondy w paście – cielęcy ciemny, drobiowy, rybny i jagnięcy, koncentraty – mięsny i ze skorupiaków).
Zawodnicy:
Michał Bielecki i Adam Fijałkowski, Fabryka WełnyHotel & SPA Pabianice
Daniel Ulanowski i Damian Domagała, Natura SPA Residence, Siewierz
Radosław Pelc i Kamil Mamerski, Air Port Hotel Okęcie, Warszawa
Roman Serdiuk i Aleksander Nasterenko, Restauracja Lavenda, Poznań
Sebatian Stellwag i Grzegorz Garbacz, Brasserie Selgros, Mysiadło
Tomasz Ziółkowski i Oskar Wiewiórski, Powidok Restauracja Autorska, Łódź
Marek Sosnowski i Dawid Bielecki, WINOSFERA, Warszawa
Jarosław Kowalewski i Przemysław Kopania, PURO Hotel Warszawa Centrum, Warszawa
Maciej Małecki Marcin Nowak, PURO Hotel Warszawa Centrum, Warszawa
Dawid Jędrzejczyk i Tobiasz Nowak, Art. Hotel, Wrocław
Krystian Świderek i Mateusz Świderek, Natura Mazur Resort & Conference, Warchały/Jedwabno
Michał Abramowicz i Stanisław Bida, Terminal Hotel, Wrocław.
Zawodników będzie oceniać Jury w składzie: Jerzy Pasikowski (przewodniczący jury), oraz Karol Okrasa, Robert Sowa, Marcin Budynek, Giancarlo Russo, Wiesław Bober, Theofilis Vafidis, Michał Chrapowicz i Wojciech Harapkiewicz.