Na kolejnych miejscach uplasowali się: Maciej Małecki i Marcin Nowak z Puro Hotel w Warszawie i Jarosław Kowalewski i Przemysław Kopania również z Puro Hotel w Warszawie.
25 października w hotelu Haston City we Wrocławiu odbył się pierwszy konkurs nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2020 czyli Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kulinarny Rajd Mistrzów 2019”.
Zawodnicy tradycyjnie zmierzyli się w dwóch konkurencjach:
a) sprawnościowej – każda ekipa otrzymała jedną sztukę polędwicy wołowej i jedną sztukę rostbefu wołowego z kością i tłuszczem oraz błonami i przerostem; ocenie podlegała jakość luzowania – jak najmniej pozostawionego mięsa na błonach i na kości w jak najkrótszym czasie – kto szybszy i dokładniejszy ten wygrywa).
b) gotowania, w ramach której do przygotowania była przystawka ciepła (8 talerzy) i danie główne (8 talerzy); produkty obowiązkowe w dowolnej konfiguracji w przystawce i daniu głównym to:
– wyluzowana polędwica wołowa i rostbef z konkurencji sprawnościowej+ 1 kg mięsa wołowego zmielonego z łopatki użyty tylko w jednym dowolnym daniu (mięso zmielone przez szefa kuchni Haston City Hotel lub na wyraźną prośbę przekazaną podczas odprawy o zmieleniu przez uczestnika w trakcie konkursu – regulaminowym czasie konkursowym).
Każda ekipa obowiązkowo poza mięsem musiała użyć:
– piwo (z linii Kompani Piwowarskiej) w daniu głównym
– dowolny przynajmniej jeden produkt z linii CHEF użyty w przystawce i daniu głównym (redukcje – czerwone wino, białe wino, czarny czosnek i cytryna, fondy w płynie – demi glace, cielęcy, drobiowy i ze skorupiaków, fondy w paście – cielęcy ciemny, drobiowy, rybny i jagnięcy, koncentraty – mięsny i ze skorupiaków).
Zawodników oceniało jury w składzie: Jerzy Pasikowski (przewodniczący jury), Robert Sowa, Marcin Budynek, Giancarlo Russo, Wiesław Bober, Theofilis Vafidis, Michał Chrapowicz, Wojciech Harapkiewicz i Karol Okrasa.