Kulinarny Rajd Mistrzów we Wrocławiu

Newsy

Kulinarny Rajd Mistrzów we Wrocławiu

24 listopada 2014

21 listopada we wrocławskim Haston City Hotel odbyła się III edycja Kulinarnego Rajdu Mistrzów. Konkurs ten jest nominowany do KPP – półfinał 2015 r.

W konkursie udział wzięło 12 drużyn składaj

ących się z szefa kuchni oraz jego pomocnika. Tematami przewodnimi tegorocznej edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów była:

Konkurencja sprawnościowa

sznurowanie kurczaka do pieczenia – 1 minuta (pomocnik szefa)

luzowanie szynki wieprzowej z kością i podział na trzy frykanda – 4 minuty (szef ekipy)

Konkurencja techniczna

przekąska ciepła – ser koryciński (smak naturalny), pasternak, pomarańcza

danie główne – dowolny element wieprzowiny z kością, cydr, orzechy laskowe

Efekty pracy kucharzy oceniało jury w składzie: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Tomasz Jakubiak, Paweł Mieszała oraz juror prowadzący – Karol Okrasa. Pierwsze miejsce przypadło kucharzom (Dawid Szkudlarek i Bartłomiej Pawlikowski)  z Folwarku Folińscy z Wysokiej. Drugie Restauracji Enjoy z Poznania (Tomasz Zdrenka i Jakub Walczak), a trzecie Restauracji Bernard z Wrocławia.

Nagrodą w konkursie za zajęcie I miejsca było 7000 zł brutto plus nagrody rzeczowe, za zajęcie II miejsca 5000 zł brutto plus nagrody rzeczowe i za zajęcie III miejsca 3000 zł brutto plus nagrody rzeczowe.

Po zakończeniu części oficjalnej uroczysty wieczór uświetnił koncert Krzysztofa Krawczyka.

Organizatorem wydarzenia był wrocławski Haston City Hotel wraz z Komisją Gastronomiczną Polish Prestige Hotels & Resorts, przy merytorycznym wsparciu Klubu Szefów Kuchni.