21 listopada we wrocławskim Haston City Hotel odbyła się III edycja Kulinarnego Rajdu Mistrzów. Konkurs ten jest nominowany do KPP – półfinał 2015 r.
W konkursie udział wzięło 12 drużyn składaj
ących się z szefa kuchni oraz jego pomocnika. Tematami przewodnimi tegorocznej edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów była:
Konkurencja sprawnościowa
sznurowanie kurczaka do pieczenia – 1 minuta (pomocnik szefa)
luzowanie szynki wieprzowej z kością i podział na trzy frykanda – 4 minuty (szef ekipy)
Konkurencja techniczna
przekąska ciepła – ser koryciński (smak naturalny), pasternak, pomarańcza
danie główne – dowolny element wieprzowiny z kością, cydr, orzechy laskowe
Efekty pracy kucharzy oceniało jury w składzie: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Tomasz Jakubiak, Paweł Mieszała oraz juror prowadzący – Karol Okrasa. Pierwsze miejsce przypadło kucharzom (Dawid Szkudlarek i Bartłomiej Pawlikowski) z Folwarku Folińscy z Wysokiej. Drugie Restauracji Enjoy z Poznania (Tomasz Zdrenka i Jakub Walczak), a trzecie Restauracji Bernard z Wrocławia.
Nagrodą w konkursie za zajęcie I miejsca było 7000 zł brutto plus nagrody rzeczowe, za zajęcie II miejsca 5000 zł brutto plus nagrody rzeczowe i za zajęcie III miejsca 3000 zł brutto plus nagrody rzeczowe.
Po zakończeniu części oficjalnej uroczysty wieczór uświetnił koncert Krzysztofa Krawczyka.
Organizatorem wydarzenia był wrocławski Haston City Hotel wraz z Komisją Gastronomiczną Polish Prestige Hotels & Resorts, przy merytorycznym wsparciu Klubu Szefów Kuchni.