9 listopada br. we Wrocławiu odbył się I Ogólnopolski Konkurs – „Kulinarny Rajd Mistrzów Haston City Hotel”. Do konkursu przystąpiło 12 ekip kucharskich wyłonionych na podstawie zgłoszeń.
Zmagania konkursowe zostały podzielone na dwa etapy. W pierwszym etapie każda z drużyn miała za zadanie w ciągu 10 minut wyfiletować po trzy flądry oraz pokroić warzywa w: julienne, brunoise, emince, macédoine a także ziemniaki na sposób: cocottes i rissolleés.
W drugiej części konkursu uczestnicy mieli do przygotowania przekąskę ciepłą dla 8 osób z obowiązkowym wykorzystaniem fileta z łososia , małż bouchot lub hiszpańskich i szafranu oraz dania głównego z obowiązkowym użyciem górki cielęcej z kością , winogron i mięty.
Nad prawidłowym przebiegiem kulinarnych potyczek czuwało jury w skład, którego weszli: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Joseph Seeletso oraz prowadzący Karol Okrasa. Gościem specjalnym konkursu była Magda Gessler.
Pierwsze miejsce przypadło ekipie z Restauracji „Pod Papugami” z Wrocławia – Mariola Monczak i Sebastian Zarzeczny. Drugie miejsce drużynie z Hotelu Anders w Starych Jabłonkach – Łukasz Kawaller i Paulina Sawicka. A trzecie duet z Akademii Sztuki Kulinarnej „QULINARIO” w Bydgoszczy – Robert Stefański i Dariusz Grzeszczyk.
Po części oficjalnej na scenie pojawił się Zbigniew Wodecki. Honorowy Patronat nad konkursem objął Prezydent Wrocławia – Rafał Dutkiewicz.