21-22 listopada br. w Haston City Hotel we Wrocławiu przy merytorycznej współpracy Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz Komisja Gastronomiczna Polish Prestige Hotels & Resorts odbędzie się II edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kulinarny Rajd Mistrzów w Haston City Hotel”. W konkursie będzie uczestniczyło 12 drużyn kucharskich składających się z szefa i pomocnika, wyłonionych na podstawie konkursu zgłoszeń. Kucharze rozpoczną swoje zmagania 22 listopada o godz. 9.00 a zakończą około godz. 14.00. Ogłoszenie wyników i uhonorowanie zwycięzców nastąpi na wieczornej Gali o godz. 20.00 .
Tematem bieżącej edycji konkursu jest:
Konkurencja sprawnościowa:
Luzowanie łopatki wieprzowej (bez dzielenia wyluzowanego mięsa na elementy – tylko; mięso, kości, skóra i okrawki).
Przystawka zimna:
Przygotowana z fileta z łososia, melona kantalupa, czerwonej cebuli.
Danie główne:
Przygotowane z fileta z kurczaka, jaja kurzego, żurawiny świeżej lub mrożonej, topinamburu.
Nagrodą w konkursie za zajęcie I miejsca jest 7000 zł brutto plus nagrody rzeczowe , za zajęcie II miejsca 5000 zł brutto plus nagrody rzeczowe i za zajęcie III miejsca 3000 zł brutto plus nagrody rzeczowe.
Każda ekipa konkursowa w dniu konkursu będzie musiała wystąpić w zmaganiach konkursowych dwa razy. Pierwszy raz o godzinie 9:00 wszystkie Drużyny staną do zmagań konkursowych.
Gwiazdy wieczoru to oczywiście Kucharze oraz wręczający wyróżnienia Prezydent Wrocławia, Rafał Dutkiewicz, który po raz kolejny objął patronat honorowy nad konkursem.
Nad prawidłowym przebiegiem kulinarnych potyczek będzie czuwało jury pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego.
Formularz zgłoszeniowy do Konkursu: <FORMULARZ>.
Regulamin Konkursu: <REGULAMIN>.
Szczegóły ogólnopolskiego konkursu dostępne są pod adresem www.haston.pl – zakładka „News”.