Kulinarny Rajd Mistrzów w Haston City Hotel

Newsy

Kulinarny Rajd Mistrzów w Haston City Hotel

03 października 2012

8 i 9 listopada br. we Wrocławiu odbędzie się I ogólnopolski konkurs  kulinarny – „Kulinarny Rajd Mistrzów w Haston City Hotel”. Organizatorem konkursu jest Haston City Hotel, przy merytorycznej współpracy Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Celem konkursu jest promowanie sztuki kulinarnej  w najlepszym profesjonalnym jej wydaniu, jak również ukazanie nowych trendów i mody, pojawiających się na wielokulturowej kulinarnej mapie zjednoczonej Europy.

W  konkursie  będzie  uczestniczyło  12  ekip kucharskich składających  się  z  szefa i  pomocnika. Zespoły wyłonione zostaną na  podstawie  konkursu zgłoszeń, które  wraz ze zdjęciem i opisem technologicznym wykonania określonego dania można nadsyłać na adres konkurs@haston.pl  do 19 października br. 

Kucharze rozpoczną swoje zmagania 9 listopada br. o godzinie 10.00 , a zakończą około godziny 14.30.  Ogłoszenie wyników i uhonorowanie zwycięzców nastąpi podczas  wieczornej Gali. Oprawę muzyczną uświetni swoim występem Zbigniew Wodecki.

Każda ekipa konkursowa w dniu konkursu będzie musiała wystąpić w zmaganiach konkursowych dwa razy. Pierwszy raz o godzinie 9:00 wszystkie ekipy staną do zmagań konkursowych równocześnie i przez 10 minut luzować będą po trzy flądy (zadanie dla szefów ekip) oraz kroić prawidłowo i zgodnie ze sztuką kulinarną warzywa w: julienne, brunoise, emince, macédoine a także ziemniaki na sposób: cocottes, rissolleés (zadanie dla kucharzy pomocników). Wszystkie warzywa i ziemniaki będą wcześniej obrane i umyte. Wszystkie warzywa i ziemniaki będą musiały być w czasie 10 minut obrane lub uformowane.   Druga część konkursu rozpocznie się o godzinie 10:00 a zmagania konkursowe toczyć się będą na czterech stanowiskach zgodnie z kolejnością wylosowaną przez uczestników konkursu w dniu 8 listopada 2012 roku (czwartek).   Każda ekipa otrzyma 10 minut przed rozpoczęciem pracy na rozłożenie drobnego sprzętu oraz produktów i zaznajomienie się z wyposażeniem dostarczonym przez organizatora.   Każda dwuosobowa ekipa uczestnicząca w konkursie, obowiązkowo  musi wykonać potrawę w formie:

  • przekąski ciepłej – z obowiązkowym użyciem filetu z łososia, małż bouchot lub hiszpańskich  i szafranu dla 8 osób podaną wyłącznie na talerzach dostarczonych przez organizatora (talerz płaski Ø30 cm)
  • dania głównego – z obowiązkowym użyciem górki cielęcej z kością, winogrona i mięty dla 8 osób podaną wyłącznie na talerzach dostarczonych przez organizatora (talerz płaski Ø30 cm)

Nad prawidłowym przebiegiem kulinarnych potyczek będzie czuwało Jury techniczno-degustacyjne w składzie:  Jerzy Pasikowski (przewodniczący), Robert Sowa, Marcin Budynek, Tomasz Szymański  oraz prowadzący cały konkurs, Karol Okrasa. Natomiast przewodniczącą Jury smakoszy (znane osobistości życia publicznego) będzie Magda Gessler.

Nagrodą w konkursie za zajęcie I miejsca jest 10000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe, za zajęcie II miejsca 7000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe i za zajęcie III miejsca 3000,00 zł brutto  plus nagrody rzeczowe.

Patronat Honorowy nad Konkursem objął Prezydent Wrocławia, Rafał Dutkiewicz.