8 i 9 listopada br. we Wrocławiu odbędzie się I ogólnopolski konkurs kulinarny – „Kulinarny Rajd Mistrzów w Haston City Hotel”. Organizatorem konkursu jest Haston City Hotel, przy merytorycznej współpracy Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Celem konkursu jest promowanie sztuki kulinarnej w najlepszym profesjonalnym jej wydaniu, jak również ukazanie nowych trendów i mody, pojawiających się na wielokulturowej kulinarnej mapie zjednoczonej Europy.
W konkursie będzie uczestniczyło 12 ekip kucharskich składających się z szefa i pomocnika. Zespoły wyłonione zostaną na podstawie konkursu zgłoszeń, które wraz ze zdjęciem i opisem technologicznym wykonania określonego dania można nadsyłać na adres konkurs@haston.pl do 19 października br.
Kucharze rozpoczną swoje zmagania 9 listopada br. o godzinie 10.00 , a zakończą około godziny 14.30. Ogłoszenie wyników i uhonorowanie zwycięzców nastąpi podczas wieczornej Gali. Oprawę muzyczną uświetni swoim występem Zbigniew Wodecki.
Każda ekipa konkursowa w dniu konkursu będzie musiała wystąpić w zmaganiach konkursowych dwa razy. Pierwszy raz o godzinie 9:00 wszystkie ekipy staną do zmagań konkursowych równocześnie i przez 10 minut luzować będą po trzy flądy (zadanie dla szefów ekip) oraz kroić prawidłowo i zgodnie ze sztuką kulinarną warzywa w: julienne, brunoise, emince, macédoine a także ziemniaki na sposób: cocottes, rissolleés (zadanie dla kucharzy pomocników). Wszystkie warzywa i ziemniaki będą wcześniej obrane i umyte. Wszystkie warzywa i ziemniaki będą musiały być w czasie 10 minut obrane lub uformowane. Druga część konkursu rozpocznie się o godzinie 10:00 a zmagania konkursowe toczyć się będą na czterech stanowiskach zgodnie z kolejnością wylosowaną przez uczestników konkursu w dniu 8 listopada 2012 roku (czwartek). Każda ekipa otrzyma 10 minut przed rozpoczęciem pracy na rozłożenie drobnego sprzętu oraz produktów i zaznajomienie się z wyposażeniem dostarczonym przez organizatora. Każda dwuosobowa ekipa uczestnicząca w konkursie, obowiązkowo musi wykonać potrawę w formie:
- przekąski ciepłej – z obowiązkowym użyciem filetu z łososia, małż bouchot lub hiszpańskich i szafranu dla 8 osób podaną wyłącznie na talerzach dostarczonych przez organizatora (talerz płaski Ø30 cm)
- dania głównego – z obowiązkowym użyciem górki cielęcej z kością, winogrona i mięty dla 8 osób podaną wyłącznie na talerzach dostarczonych przez organizatora (talerz płaski Ø30 cm)
Nad prawidłowym przebiegiem kulinarnych potyczek będzie czuwało Jury techniczno-degustacyjne w składzie: Jerzy Pasikowski (przewodniczący), Robert Sowa, Marcin Budynek, Tomasz Szymański oraz prowadzący cały konkurs, Karol Okrasa. Natomiast przewodniczącą Jury smakoszy (znane osobistości życia publicznego) będzie Magda Gessler.
Nagrodą w konkursie za zajęcie I miejsca jest 10000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe, za zajęcie II miejsca 7000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe i za zajęcie III miejsca 3000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe.
Patronat Honorowy nad Konkursem objął Prezydent Wrocławia, Rafał Dutkiewicz.