Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Rajd Mistrzów w Haston City Hotel rozstrzygnięty. Najlepsze dania, które dały zwycięstwo i nominację do Kulinarnego Pucharu Polski, stworzyli Przemysław Kopania i Marcin Rajkowski z Crowne Plaza Warsaw – the Hub.
Drugie miejsce zajęli Dmytro Ostapyshen i Bartłomiej Błaszczyk z Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel. A na trzecim uplasowali się Patryk Nowak i Jerzy Kurzela z restauracji Lumière Hotel Edison w Baranowie.
Tematem bieżącej edycji konkursu była:
Przekąska:
Filet z sandacza + dowolny zestaw minimum trzech ziół charakterystycznych dla naszego kraju
Danie główne:
Schab/comber cielęcy z/k (cielęcina mleczna) + owoc rokitnika i/lub dereń (dopuszcza się owoce mrożone)
Wszystkie wymienione składniki przystawki oraz dania głównego musiały obowiązkowo zostać wkomponowane w potrawę, nie mogły występować jako element dekoracyjny.
Nagrodą w konkursie za zajęcie I miejsca jest 7 tys. zł brutto plus nagrody rzeczowe, za zajęcie II miejsca 5 tys. zł brutto plus nagrody rzeczowe i za zajęcie III miejsca 3000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe.
Zawodników oceniało jury w składzie: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Giancarlo Russo, Wiesław Bober, Theofilis Vafidis, Wojciech Harapkiewicz, Mateusz Jarosławski oraz Karol Okrasa.
Organizatorem wydarzenia jest Haston City Hotel wraz z Fundacją Polskie Hotele Niezależne.
Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia
Fot. Dominika Kopania / Facebook