Kulinarny Rajd Mistrzów

Aktualności

Kulinarny Rajd Mistrzów

27 października we wrocławskim Haston City Hotel odbył się 11. Ogólnopolski Kulinarny Rajd Mistrzów. Konkurs ten jest nominowany do 22. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Zwycięzcą został Przemysław Szwak reprezentujący restaurację Retro w Obornikach Śląskich. Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.

Na drugim miejscu uplasował się Daniel Pelechaty z Folwarku Amalia Gościniec z Lubikówka, a na trzecim Paweł Błaszczyk z wrocławskiego Forum Kulinarnego. Zawodników oceniało jury w składzie: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Giancarlo Russo, Kurt Scheller, Wiesław Bober, Theofilos Vafidis, Wojciech Harapkiewicz, Mateusz Jarosławski oraz Karol Okrasa jako juror prowadzący. Tematem tegorocznych zmagań było danie główne (9 talerzy) – polędwica wołowa, dereń świeży lub mrożony, masło. Organizatorem wydarzenia był Haston City Hotel wraz z Fundacją Polskie Hotele Niezależne.

Równolegle z finałem 11. Kulinarnego Rajdu Mistrzów rywalizowali uczniowie 8. już edycji Wrocławskiego Kulinarnego Rajdu Młodych Mistrzów. Wygrał duet z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu – Urszula Piechota i Helena Kalus. Drugie miejsce zajęli Gabriela Pawłowska i Kinga Janowska z Zespół Szkół nr 1 w Świdnicy, a trzecie Kacper Dębicki i Kamil Drelich z Powiatowego Zespół Szkół z Obornik Śląskich. Organizatorem wydarzenia była Fundacja Polskie Hotele Niezależne przy wsparciu finansowym Gminy Wrocław.