W Haston Congress Center we Wrocławiu trwa 10 Jubileuszowy Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Rajd Mistrzów 2022. Konkurs ten jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski.
Nad prawidłowym przebiegiem zmagań konkursowych czuwa jury w składzie: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Giancarlo Russo, Wiesław Bober, Theofilis Vafidis, Wojciech Harapkiewicz, Mateusz Jarosławski oraz Karol Okrasa jako juror prowadzący.
Uczestnicy konkursu:
Jakub Podlewski i Mateusz Solecki, Hotel Altus Palace, Wrocław
Patryk Nowak i Jerzy Kurzela, Restauracja Lumiere Hotel Edison, Baranowo
Przemysław Kopania i Marcin Rajkowski, Crowne Plaza Warszawa – The HUB
Dmytro Ostapyshen i Bartłomiej Błaszczyk, Uroczysko 7 Stawów – Gola Dzierżoniowska
Nagrodą w konkursie za zajęcie I miejsca jest 7 tys. zł brutto plus nagrody rzeczowe, za zajęcie II miejsca 5 tys. zł brutto plus nagrody rzeczowe i za zajęcie III miejsca 3000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe.
Temat
Tematem bieżącej edycji konkursu jest:
Konkurencja główna:
Przekąska:
Filet z sandacza + dowolny zestaw minimum trzech ziół charakterystycznych dla naszego kraju
Danie główne:
Schab/comber cielęcy z/k (cielęcina mleczna) + owoc rokitnika i/lub dereń (dopuszcza się owoce mrożone)
Wszystkie wymienione składniki przystawki oraz dania głównego muszą obowiązkowo zostać wkomponowane w potrawę, nie mogą występować jako element dekoracyjny.
Uroczysta Gala
Zwieńczeniem całodniowej rywalizacji uczestników konkursu będzie uroczysta Gala połączona z ogłoszeniem wyników oraz wręczeniem nagród i dyplomów.
Wieczorną imprezę uświetni swoim występem gość specjalny — gwiazda polskiej muzyki rozrywkowej.
Organizatorem wydarzenia jest Haston City Hotel wraz z Fundacją Polskie Hotele Niezależne.
Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.