Od 22 do 26 listopada odbywać się będzie 12 edycja Kulinarnego Pucharu Świata 2014 oraz Międzynarodowe Targi Gastronomiczne – Expogast w Luksemburgu – wydarzenie kulinarne organizowane cyklicznie raz na 4 lata. W tym roku swój udział potwierdziło ponad 105 drużyn.
Na targach Expogast wystawcy prezentują nowości technologiczne w zakresie wyposażenia profesjonalnych kuchni jak i akcesoriów i produktów niezbędnych w przygotowywaniu dań zgodnych z obowiązującymi trendami. Jednak najwięcej emocji wzbudzać będzie konkurs kulinarny VILLEROY & BOCH Kulinarny Puchar Świata – organizowany przez Vatel-Club Luxembourg – Stowarzyszenie Szefów Kuchni z Luksemburga.
Kulinarny Puchar Świata odbywa się pod patronatem WACS (Światowego Stowarzyszenia Społeczności Kucharskiej) w związku z tym startować w nim mogą wyłącznie drużyny narodowe będące członkami tego Stowarzyszenia, w przypadku Polski OSSKiC.
Wszystkie biorące w rywalizacji konkursowej drużyny oceniać będzie międzynarodowe, profesjonalne jury – nagradzając uczestników brązowym, srebrnym lub złotym medalem, a najlepszym drużynom w danej kategorii przyzna Kulinarny Puchar Świata 2014.
Polskę reprezentować będzie Reprezentacja Juniorów OSSKiC.
Więcej na http://www.vatel.lu