27 marca w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Mysiadle k. Warszawy odbyła się druga edycja konkursu Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego. Poradnik Restauratora był partnerem medialnym tego wydarzenia.
O puchar walczyło dziesięć dwuosobowych drużyn. Każda z nich przygotowała przystawkę na bazie mięsa wołowego i danie główne z wykorzystaniem wieprzowiny.
Jury w składzie: Jarosław Walczyk, Kurt Scheller, Robert Sowa, Teo Vafidis i Bartłomiej Gora oraz przedstawiciela Związku Polskie Mięso ocenili przygotowane dania i wyłonili laureatów konkursu.
Julia Oszczyk i Grzegorz Wojtkowski z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie zajęli pierwsze miejsce.
Przystawka: tatar z polskiej wołowiny z wędzonym węgorzem, musem jabłkowo-chrzanowym, rzodkiewką, tiulem z czarnuszką i pudrem borowikowym.
Danie główne: polski schab wieprzowy w trzech odsłonach – grillowany, smażony i gotowany z marchewką i pasternakiem, puree z zielonego groszku i sosem cząbrowym na bazie demi glace.
Drugie miejsce wywalczyły Julia Gilner i Natalia Kostka z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach.
Przystawka: tatar wołowy/ ciastko cebulowe/ majonez szczypiorkowy/ marynowane grzybki shimeji/ cebulka perłowa/ suszone żółtko.
Danie główne: schab z kością/ puree ziemniaczano- tymiankowe/ sos z zielonego pieprzu/ chips z marchewki i pietruszki/ piklowana rzodkiewka/ piana z mizerii.
Trzecie miejsce przypadło Julii Formejster i Arturowi Glebie z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół im. ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie.
Przystawka: tatar wołowy/ piklowana cebula/ żel z kiszonego ogórka/ piana chili/ wędzony majonez/ grzanka z chleba Vermont/ oliwa lubczykowa.
Danie główne: stek ze schabu złotnickiego/ veloute selerowe/ puree ziemniaczane z gorczycą/ piana z borowików/ demi glace/ karmelizowane warzywa/ oliwa ziołowa/ prażona gryka.
Dodatkowo jury przyznało wyróżnienie w dwóch kategoriach:
Najlepsza przekąska z mięsa wołowego – Zespół Szkół nr 7 w Tychach;
Najlepsze danie główne z mięsa wieprzowego – Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.