Advertisement
Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego rozstrzygnięty

Aktualności

Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego rozstrzygnięty

1 edycja konkursu Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego za nami.  10 marca 2023 roku w Instytucie Kulinarnym Transgourmet do emocjonującej walki o najwyższe trofeum stanęli młodzi adepci sztuki kulinarnej reprezentujący dziesięć szkół gastronomicznych z całej Polski. Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.

Pomysłodawcą i organizatorem konkursu był Związek Polskie Mięso, a patronat nad wydarzeniem objął Klub Szefów Kuchni zrzeszający najwybitniejszych kucharzy w Polsce. Projekt sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.

Zadaniem 2-osobowych ekip było skomponowanie autorskiego dania głównego z wykorzystaniem wybranych elementów polskiego mięsa wieprzowego i polskiej wołowiny. Zgodnie z regulaminem uczestnicy musieli również użyć produktów regionalnych i sezonowych, mając na przygotowanie dań konkursowych jedynie 60 minut.

Konkurs poprowadził Marcin Budynek, doskonale łącząc rolę jurora i moderatora wydarzenia.

Oto laureaci konkursu, którzy najlepiej poradzili sobie z presją czasu, stresem i wymaganiami jurorów.

Pierwsze miejsce zajęli Patryk Jankowski i Maja Siebert reprezentanci Zespółu Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie, Technikum w Murowanej Goślinie. Ich autorskie danie – Ballotine / szynka wędzona / palone siano / pyry z gzikiem / krokiet / shimeji / demi glace z borówką brusznicą zyskało największe uznanie jurorów konkursu.

Drugą ekipą na podium był żeński duet – Patrycja Szczepaniak i Julia Nabożny z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, które zdobyły srebro za danie: Roladka wieprzowa z musem drobiowym / polędwica wołowa / ziemniak z palonym masłem / purée kalafiorowe / stek z kalafiora / demi glace / karmelizowana marchewka / oliwa pietruszkowa.

Na miejscu trzecim uplasowały się Joanna Nalbach i Marcelina Lelo reprezentujące Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach, a ich konkursowe danie to: Polędwica wołowa / babka ziemniaczana z wędzoną słoniną / ser z Filipowa / espuma z topinamburu.

Dziesięć konkursowych potraw oceniało profesjonalne jury w składzie:

Jarek Walczyk – Przewodniczący jury. Prezes, współzałożyciel i fundator Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Jeden z najlepszych mistrzów kulinarnych w kraju, doświadczony szef kuchni i restaurator, a także trener i szkoleniowiec branżowy.

Witold Choiński – Prezes Zarządu Związku Polskie Mięso. Autor wielu publikacji w obronie polskiego biznesu żywnościowego. Aktywny działacz na rzecz branży mięsnej, jej konsolidacji, spójności i pozycji sektora w przemyśle żywnościowym.

Dariusz Struciński – Szef kuchni z blisko 30-letnim stażem. Od lat zaangażowany w podnoszenie kwalifikacji zawodowych nauczycieli, rozwój programów nauczania w szkołach gastronomicznych, szkolenia i programy stażowe dla uczniów.

Wiesław Bober – Szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem. Współzałożyciel Klubu Szefów Kuchni. Gotował dla artystów, ludzi świata polityki oraz Miss World.

Marcin Budynek – Mistrz kulinarny, założyciel oraz właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Miłośnik kuchni polskiej w nowatorskim wydaniu, uwielbiający czerpać inspiracje z bogactwa natury. Człowiek orkiestra, łączący obowiązki szefa kuchni z organizacją wydarzeń gastronomicznych.

Vinh Quang Tran – właściciel warszawskiej restauracji Tran Tran, której misją jest przedstawienie niepowtarzalnych smaków i walorów kuchni wietnamskiej w najlepszym wydaniu.

Prace konkursowe oceniane były według czterech głównych kryteriów: walory smakowe / użycie polskiego mięsa wieprzowego i polskiej wołowiny / wykorzystanie produktów regionalnych i sezonowych / praca na stanowisku i technika wykonania potrawy.

Po degustacji jurorzy szczegółowo omówili wszystkie przygotowane dania konkursowe, wskazując ich dobre i słabe strony, a jednocześnie udzielając uczniom cennych wskazówek dotyczących bezpieczeństwa i organizacji pracy w zespole oraz technik przygotowywania mięs, które pozwolą w pełni wydobyć ich walory smakowe.

W podsumowaniu przedstawiciele jury – Jarek Walczyk i Dariusz Struciński powiedzieli:

Wszyscy jesteście wygrani, będąc w finale. Niezależnie od tego, co dzisiaj usłyszeliście, zachęcamy Was do uczestnictwa w konkursach kulinarnych. Nie każdy z nich dacie radę wygrać, ale z każdego wyjedziecie bogatsi o nową wiedzę i kolejne doświadczenia. To jest bezcenne i zaowocuje w przyszłości (…) Dzisiejsze uwagi to swego rodzaju lekcja z mistrzem, intencją jest podzielenie się z Wami naszą wiedzą. To leży w naszym wspólnym interesie, bo czekamy na Was.  Za chwilę to Wy będziecie pracować w profesjonalnych kuchniach, staniecie na naszych miejscach i będziecie szkolić kolejne pokolenia kucharzy (…) Pamiętajcie, aby dobrze odebrać nasze słowa – to nie jest krytyka, to nie jest złośliwość. Najlepiej uczymy się na błędach i jeśli potrafimy je skorygować, stajemy się ekspertami.

Zwieńczeniem pełnego emocji dnia był lunch przygotowany na bazie polskiej wieprzowiny i wołowiny oraz ogłoszenie wyników i rozdanie nagród.

Prezes Związku Polskie Mięso Witold Choiński i szef Marcin Budynek raz jeszcze pogratulowali zwycięzcom, podkreślając, że projekt został zrealizowany dzięki finansowaniu z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Wołowego. Podziękowali również pozostałym uczestnikom, opiekunom, przybyłym gościom, przedstawicielom mediów i wspierającej wydarzenie ekipie Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

Fot. Karina Szymczuk