10 marca w Instytucie Kulinarnym Transgourmet odbędzie się 1. Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego. Celem konkursu jest zaprezentowanie jakości oraz walorów smakowych polskiego mięsa wieprzowego i wołowego.
O puchar będzie walczyło dziesięć dwuosobowych zespołów składających się z młodych adeptów sztuki kulinarnej reprezentujących szkoły gastronomiczne z terenu całej Polski. Zadaniem uczestników będzie przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem wybranego rodzaju mięsa wieprzowego i wołowego, jak również produktów regionalnych i sezonowych.
Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 24 lutego. Decyduje data wpływu pełnego zgłoszenia do wykonawcy konkursu. Informacja o zakwalifikowaniu się do konkursu zostanie ogłoszona najpóźniej w dniu 27 lutego 2023 roku.
Organizatorem konkursu jest Związek Polskie Mięso, a podmiotem odpowiedzialnym za realizację Akademia Kulinarna Marcina Budynka. Wydarzenie zostało objęte patronatem honorowym przez Klub Szefów Kuchni.
Konkurs jest finansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.
Kontakt dla uczestników: Sylwia Boetcher tel. 501 382 622 sylwia.boetcher@gmail.com,