27 października odbędzie się kolejna edycja konkursu Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego – wydarzenia dedykowanego młodym adeptom sztuki kulinarnej. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.

Konkurs zostanie zorganizowany w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Mysiadle k. Warszawy. Jego głównym celem jest promocja wysokiej jakości polskiej wołowiny i wieprzowiny oraz popularyzacja znaku Produkt Polski.

Laureatów wyłoni profesjonalne jury, w skład którego wejdą uznani szefowie kuchni: Kurt Scheller, Jarosław Walczyk, Bartosz Peter, Wiesław Bober, oraz przedstawiciel organizatora – Związku Polskie Mięso.

O tytuł zwycięzców rywalizować będzie dziesięć dwuosobowych drużyn, które przygotują: przystawkę: tatar z polskiej wołowiny oraz danie główne: klasyczny kotlet schabowy z polskiej wieprzowiny.

Zawodnicy:

Maria Solińska i Hubert Hyzopski / Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku

Faustyna Krupa i Anna Monica / Zespół Szkół nr 7 w Tychach

Alessia Czyżyk i Magdalena Bławat / Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku

Agata Wojtasik i Zofia Sierant / Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie

Thomas Courtin i Lilianna Czyż / Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze

Aleksandra Bąkowska i Jakub Nowakowski / Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu

Jakub Markowski i Natalia Wysocka / Zespół Szkół im. ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie

Joanna Pampuch i Mykyta Halushko / Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu

Dominika Juchniewicz i Julia Torucka / Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych im. Stanisława Mikołajczyka w Pasłęku

Jan Adamczyk i Jędrzej Kacprzyk / Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie

Organizatorem i pomysłodawcą wydarzenia jest Związek Polskie Mięso, a za jego realizację odpowiada Akademia Kulinarna Marcina Budynka. Konkurs objęty został patronatem Klubu Szefów Kuchni.

Projekt finansowany jest z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego i Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Źródło: biuro prasowe Związek Polskie Mięso

Oprac. H.Handkowska