Najlepsi szefowie kuchni to Ci, którzy są kreatorami i swój kunszt budują przede wszystkim na autorskich pomysłach. Czy właśnie tak zaprezentują się uczestnicy startujący Kulinarnym Pucharze Polski 2016?
Eliminacje do tegorocznej edycji tego najważniejszego w polskiej gastronomii wydarzenia dedykowanego profesjonalistom rozpoczęły się już w ubiegłym roku. W trzynastu konkursach nominowanych, stanowiących eliminacje do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski, wystartowało 200 kucharzy, którzy łączenie przygotowali ponad 2000 porcji konkursowych. Skąd się bierze tak duże zainteresowanie awansem do Kulinarnego Pucharu Polski? Wynika ono nie tylko z ogromnego apetytu na tytuł „Najlepszego z najlepszych”, uznanie środowiska gastronomii i wielu nagród, których w tym roku, dzięki organizatorom i sponsorom konkursu jest bardzo dużo. To także zasługa zasad, jakimi kierujemy się my, jako organizatorzy projektu, oraz Rada Programowa konkursu, ciągłej dbałości o to, by były one przejrzyste i pozwalały na uczciwą ocenę, a także by stanowiły pretekst dla zawodników do rozwijania i doskonalenia umiejętności. – objaśnia Filip Bittner, Dyrektor Grupy Produktów na Międzynarodowych Targach Poznańskich, nadzorujący projekt.
W tym roku półfinał konkursu odbędzie się 27 września. Tego dnia zawodnicy pojawią się na targach Polagra Gastro, w nienagannym stroju kucharskim, z opracowanym autorskim pomysłem na przystawkę i deser oraz marzeniem, by stanąć na najwyższym podium podczas uroczystej Gali w Sali Ziemi. Walka z pewnością będzie zacięta, a atmosferę tegorocznego półfinału niewątpliwie podgrzeje udział zwycięzcy z 2015 roku – Rafała Grzegorzka, który wystąpi w duecie z laureatem edycji 2014, Przemysławem Gryzem. Co dalej? Półfinaliści, którzy dobrze odrobili zadanie domowe, starannie przemyśleli pomysł konkursowych dań uwzględniając składniki obowiązkowe, opanowali do perfekcji techniki kulinarne i przyjmą jedynie tą motywującą dawkę stresu, zakwalifikują się do finału, który odbędzie się 28 września. To zawsze wyjątkowy dzień dla środowiska gastronomii, które wtedy licznie przybywa do Poznania, by doświadczyć momentu twórczego, uczyć się czy znaleźć inspirację. W tym roku finaliści będą przygotowywać danie główne na bazie miecznika, homara, śliwki suchlońskiej i nalewki polskiej. Wygra ten, który w oczach międzynarodowego Jury, stworzy dzieło sztuki o zaskakującym smaku, zrównoważonych teksturach, a przy tym doskonale prezentujące się na talerzu.
Kto ma szansę na najwyższe miejsce na podium w Kulinarnym Pucharze Polski? Perfekcyjnie opanowane techniki to tylko część drogi do sukcesu. Według Jeana Bosa, Przewodniczącego Jury „Najlepszy z najlepszych” powinien prezentować swój własny, niepowtarzalny styl i nigdy nie kopiować innych, tylko samemu przecierać szlaki i stawać się wzorem do naśladowania. Jeśli uczestnicy konkursu wezmą sobie te słowa do serca, dni 27-28 września będą nie tylko pełne smaku, ale mogę też otworzyć nową kartę w historii gastronomii.