Kulinarny Puchar Polski – w drodze do doskonałości

Newsy

Kulinarny Puchar Polski – w drodze do doskonałości

14 marca 2014

„Jedyną stałą rzeczą jest zmiana” – do tych słów odwoływali się już starożytni, a także guru zarządzania Peter F. Drucker w kontekście ciągłego doskonalenia się organizacji. Kulinarny Puchar Polski jest obecny na kulinarnej mapie świata od 2000 roku. Od tego momentu poprzez polskie i międzynarodowe partnerstwa buduje swoją markę, ale także ciągle udoskonala formułę konkursu, by dorównać turniejom światowej klasy, a przede wszystkim by w jak najbardziej rzetelny sposób dokonywać wyboru kulinarnych mistrzów.

Tegoroczna edycja Kulinarnego Pucharu Polski będzie obfitowała w liczne zmiany regulaminowe. Po pierwsze w najbliższym półfinale KPP, który będzie miał miejsce 30.09.2014 po raz pierwszy zawodnicy walczący o tytuł mistrza zmierzą się nie w jednej, a w dwóch konkurencjach. Ocenie będzie podlegała nie tylko przystawka, ale również deser.

Jak podkreśla Dyrektor Projektu Donata Paszkiewicz: „Rozszerzenie pola rywalizacji ma na celu sprawdzenie większego zakresu umiejętności uczestników konkursu.  Niemniej jednak w sumarycznej ocenie w półfinale nadal większą wagę będzie miała ocena za przygotowanie przystawki. Mamy też nadzieję, że dodatkowy obszar poddany ocenie jury zachęci walczących w KPP do samorozwoju i będzie okazją do doskonalenia wiedzy i technik kulinarnych na szerszym niż dotychczas polu.”

Kolejna zmiana dotyczy samego systemu oceniania. W sierpniu ubiegłego roku Rada Programowa Kulinarnego Pucharu Polski podjęła decyzję o ujednoliceniu arkuszy ocen stosowanych na wszystkich konkursach nominowanych do KPP jak i w samym Kulinarnym Pucharze Polski. Oznacza to, że uczestnicy konkursów nominowanych jak i półfinaliści i finaliści KPP będą oceniani według stałych kryteriów, którym w każdym konkursie odpowiada ta sama maksymalna ilość punktów do zdobycia.

Według nowego arkusza ocenie podlegają dwie podstawowe kategorie. W przypadku jury degustacyjnego są to: prezentacja i smak potrawy. Każda z tych kategorii oceniana jest pod względem cząstkowych kryteriów przypisanych do niej. Łącznie uczestnik konkursu może zgromadzić 75 punktów. Jury techniczne będzie natomiast oceniać rywalizujące ekipy w kategoriach: mise en place i czystość oraz przygotowanie zawodowe. Tutaj do zdobycia jest maksymalnie 45 punktów, ale suma ta może być umniejszona o punkty karne za przekroczenie czasu pracy.

Przyjęte arkusze ocen mają na celu ujednolicić system oceniania kucharzy startujących w poszczególnych konkursach i oddać w ręce jurorów wymierne narzędzie pracy. Tym samym ma to uczynić konkursy nominowane jak i samo KPP bardziej transparentnymi.

Sam arkusz ma być też źródłem wiedzy dla ocenianego zawodnika. Wieloaspektowa analiza z pewnością pozwoli odkryć kucharzom ich mocne strony jak i te, które wymagają jeszcze pracy.

Szczegółowe informacje na temat systemu oceniania zawodników Kulinarnego Pucharu Polski 2014, w tym regulamin dostępne są na www.kpp.mtp.pl.